Nyári Átrium-turné óriási sikerrel


...
fotó: Puska Judit

Nyári Átrium-turné óriási sikerrel

Még soha nem játszottunk vidéken ilyen rövid idő alatt ennyi előadást, ráadásul ennyi embernek, mint az elmúlt egy hónapban. Két előadásunk, a Sirály és Az Őrült Nők Ketrece szabadtéren debütált. A Csehov-darabot július 3-án a Gyulai Várszínház meghívására a vár melletti tószínpadon adtuk elő. A Gyulai Hírlap kritikája szerint „remek érzékkel” került a tószínpadra a produkció, amely méltó nyitánya volt a fesztiválnak. Az előadás előtt Oszvald Marika vett részt közönségtalálkozón. Két nappal később az Egy, kettő, három című darabot mutattuk be az Erkel Ferenc Művelődési Házban. „Alföldi zsenialitásának köszönhetően csak kapkodjuk a fejünket, hogyan lehetséges, hogy a bohózatból szinte monodrámát csinálva minden szereplőt egyszerre mozgat. Keze alá dolgozik az „egész világ” (...). A darab a szabad akarat dimenzióinak bemutatására is szolgál. Az elnyomásról, az uralkodásról, a kihasználtságról, a beletörődésről és a hatalomról” – írta a produkcióról a Gyulai Hírlap kritikusa.

Az Őrült Nők Ketrecét a nyíregyházi Rózsakert melletti szabadtéri színpadon játszottuk összesen mintegy 1800 nézőnek, július 14–15-én. „Az előadás gyönyörű ívet jár be, és a legszebb mindebben az, hogy az ív a néző szívében és tudatában keletkezik. A végbemenő szemléletváltás legfontosabb eszköze az a szimbólumrendszer, amely először az előítéleteket erősíti, majd a fordulópontot követően fokozatosan bontja le azt. A rendezés precíz, kifinomult, tökéletes. Nem hagyhatom ki a szimbólumrendszert szolgáló jelmezeket, a csodás sminkeket (...) és a koreográfiát, az pedig, hogy a nyíregyházi előadások alkalmából néhány helyi vonatkozású mondattal is kibővítették a szöveget, a közönség iránti maximális elköteleződést és alázatot mutatja” – írta az előadásról Arabella, a Túl a pasztellen bloggere. Veresegyházon, a Mézesvölgyi Nyáresték keretében zártuk az évadot, július 22-én, a végén állótapsos ovációval köszöntötte az 1400 fős nézőtér az előadás művészeit.
A Budapesti Operettszínház Nők az idegösszeomlás szélén c. darabja - amelynek szintén az Átrium ad otthont - pedig a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon volt látható két alkalommal, július 28-án és 29-én.