Hogyan zárjunk be független színházakat?


...

Hogyan zárjunk be független színházakat?

Részlet a Kultúráért Felelős Államtitkárok kézikönyvéből, a Színházművészeti Bizottság elnökének ajánlásával.

„Hogyan zárjunk be független színházakat?

1. Szüntesd meg a teljesítményalapú támogatásukat, arra hivatkozva, hogy egyesek visszaéltek vele. (Ne törődj vele, hogy egyesek az alaposabb ellenőrzést fogják javasolni, te csak szüntesd meg.)
2. Az első évben add oda a korábbi törvény szerint járó támogatás negyedét. (Ne törődj vele, hogy COVID van, és emberek létkörülményeit teszed tönkre, később majd hivatkozhatsz arra, hogy pofátlanság támogatást kérni, amikor nem is játszanak.)
3. A következő évben már csak a nyolcadát.
4. A rákövetkező évben vedd el az egész támogatást, esetleg csurrants nekik pár forintot, de figyelj oda, hogy semmiképpen ne a működésükre add. 
5. Az utolsó évben ne adj végképp semmit. A pályázatukra már ne is válaszolj, ha eddig kibírták, elég szívósak, szívasd őket jobban! (Ha mégis kaphatnának valamit, intézd úgy, hogy adminisztratív okokból ne lehessen kifizetni.)
6. Ha mástól próbálnak támogatást kérni, szólj a fullajtárjaidnak meg a házi újságíróidnak – ezért tartod őket –, hogy nevezzék őket »tarhálósnak«, illetve csináljanak botrányt abból, hogy miért kérnek mástól támogatást. 
7. Bezárás után sajnálkozz hamiskásan, majd tedd hozzá, hogy »a piacról kellett volna megélniük«. (Ne törődj vele, hogy a piacot addig torzítottad, hogy már rég nincs is, sőt nem is volt soha, és hogy kultúrát csinálni a bérszínvonal miatt – fizetőképes kereslet hiányában – állami támogatás nélkül lehetetlen, mert piaci áron megfizethetetlen.)
Így majd megtanulják azok a marhák, hogy nincs olyan, hogy »független«.”