A jegyzőkönyv, Megálló, Majdnem 20 – Izgalmas november az Átriumban


...
Majdnem 20 – fotó © Lakatos Péter

A jegyzőkönyv, Megálló, Majdnem 20 – Izgalmas november az Átriumban

Az Átriumban A jegyzőkönyv című új előadásból kiderül, miért nem készült még el a múlt heti jegyzőkönyv, az újra műsorra tűzött Majdnem 20 című produkcióban a színház elfoglalja az egyetemet, az egyetem pedig a színházat, és érkezik a Kiképző. A Mentőcsónak új premierjében, a Megállóban egy bukott alkoholista és egy országgyűlési képviselő találkozik és próbál szót érteni egymással. Újra műsoron a Frida és a 12 dühös ember, Peller Anna játszik Nyuszit. Itt az Átrium novemberi műsora.

Az Igenis, miniszterelnök úr! (november 17.) és Az Őrült Nők Ketrece (november 24., 25.) mindig reagál közéletünk egyre fokozódó eseményeire, de ezúttal egy régebbi előadásunk alá is „becsúszott a történelem”, így egy alkalommal, november 29-én újra műsorra tűzzük Tasnádi István Majdnem 20 című, a Bárka Színház története nyomán és apropóján készült darabját, Vidovszky György rendezésében. Ebben az akkor „teljesen valószerűtlen utópiának” definiált előadásban, amelyet másfél évvel ezelőtt, a tao megszüntetése miatt voltunk kénytelenek levenni a repertoárról, egy csapat fiatal elbarikádozza magát a bezárásra ítélt Bárka Színházba, és nem hajlandó elhúzni onnan, nem használ sem jó szó, sem fenyegetés. A patthelyzetet az Új Fenntartó, a Közszolgálati Egyetem végül egy nagyvonalú ajánlattal kívánja feloldani: maradhatnak a fiatalok, ha hajlandóak átképeztetni magukat közszolgának. Megérkezik a Kiképző, és elkezdődik a kemény munka, melynek során ezek a romkocsmában merengő, elkényeztetett, idealista művészpalánták a mai kor elvárásainak megfelelően életre nevelődnek. Vagy nem…

A jegyzőkönyv című előadás Tracy Letts darabjából, Alföldi Róbert rendezésében kerül az Átrium színpadára. Az előadásban egy kisvárosi önkormányzat közgyűlésén történteket mutatja be, amelyen a különböző érdekek mentén egymásnak feszülő képviselők olyan fontos kérdéseket vitatnak meg, mint hogy mi lesz az Örökségfesztivál sorsa, hogy mi van a szökőkúttal, hogy ki milyen közel parkol a bejárathoz (és miért), és hogy miért nem készült még el a múlt heti jegyzőkönyv… A valósággal való egyezés ezúttal is szigorúan a véletlen műve. Az előadásban Bánfalvi Eszter, Brasch Bence, Debreczeny Csaba, Gyabronka József, Friedenthal Zoltán, Herczeg Adrienn, Hevér Gábor, Molnár Piroska / Fodor Tamás, Murányi Tünde, Rába Roland és Szatory Dávid lép színre, premier november 14-én.

Szücs Zoltán Megálló című darabjában, amelyet ifjúsági programunk, a Mentőcsónak keretében mutatunk be, két ember – egy meghasonlott korrupt politikus és egy bukott alkoholista költő – háborúját láthatjuk, egy szubjektív időben. A kezdeti kölcsönös bizalmatlanságot, gyűlölködést és lenézést felváltja a megismerés és a lassú összehangolódás egy ismeretlen, de közös cél felé. A darab megmutatja a sikerember sivárságát és magányát, illetve a kitaszítottak lelki gazdagságát is. Együtt kell rájönniük, hogy miért is kerültek ebbe a helyzetbe, közösen kell lassan átmenniük a gyász fázisain, a tagadáson, a haragon, az alkudozáson, a depresszión és az elfogadáson, hogy aztán a darab végére a régi élet romjain együtt kezdhessenek egy új utat. Az előadásban Némedi Árpád és Timkó János látható, Markó Róbert rendezésében, a Jurányi 123-as laborjában, november 21-én és 22-én.

Hosszú ideje várjuk, végre elérkezett a lehetőség: ismét műsorra tűzzük nagy sikerű Frida című előadásunkat, a Duda Éva Társulat produkciójában. A magyar szerzők és alkotók által életre hívott összművészeti produkció a színház, az élőzene, a kortárs tánc és a videóművészet hatásos elegyével idézi meg Frida Kahlo különös sorsát és világát. Szertelenség és kicsapongás, lesújtó tragédiák, egy életre szóló szerelem és persze a meghökkentő festmények magával ragadó története ez. A kora XX. századi Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagában járunk, ahol a technika, a művészet és a világnézet is forradalmi. A produkció november 20-án este és 21-én délután kerül ismét színre az Átriumban, Duda Éva rendezésében.

Peller Anna szereplésével kerül színre a Fehér nyuszi, vörös nyuszi (november 6-án pótoljuk a szeptember 5-én elmaradt előadást). Újra színre kerül – októberi előadásunk pótlásaként – az egymás mellett elbeszélés művészetét egy érzékletes bírósági dráma közepette bemutató 12 dühös ember (november 26.), és több alkalommal lesz látható Isteni végjáték című új produkciónk is: 7-én este, 22-én délután, valamint 23-án, 27-én és 28-án este. November 18-án pedig Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című filmjének színpadi változatát tűzzük műsorra. A Mentőcsónak régebbi előadásai is műsoron lesznek.

Októberi műsorunkból is szíves figyelmükbe ajánlunk néhány izgalmas előadást. Október 17-én Ungváry Krisztián Rendszerváltási forgatókönyvek és az állambiztonság címmel ad elő, az előadás végén látogatóink az előadó saját boraiból kapnak kóstolót. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház ugyancsak Tasnádi István művét, a Nézőművészeti főiskola című komédiát játssza el az Átriumban október 23-án este, Urbán András rendezésében. Februárban bemutatott Minden nagyon jó lesz című vígjátékunk október 24-én este lesz látható. Molnár Ferenc Egy, kettő, három című egyfelvonásos vígjátéka október 28-án kerül színre.

Nehéz időszak van mögöttünk, és valószínűleg nem lesz könnyű a következő pár hónap sem. Szerencsére ebben a hónapban is többen csatlakoztak Mecénásként ügyünk mellé. Biztonsági előírásaink, reméljük, alkalmasak arra, hogy probléma nélkül vészeljük át ezt az időszakot. Nem ijedünk meg és nem félünk, se koronavírustól, se hatalomtól, hanem próbálunk teljes értékű életet élni, ha kell, maszkkal, ha kell, szolidaritással, kiállással, együttműködéssel és segítséggel. Játszanunk kell, amíg erre lehetőség van. Megpróbáljuk hát, és nyilvánvalóan ebben a helyzetben is próbálunk rólunk, magunkról, a mi helyzetünkről, problémáinkról, ügyeinkről beszélni, szórakoztatva és tartalmas kikapcsolódást kínálva.

Novemberi előadásainkra a https://atrium.jegy.hu oldalon vásárolhatnak jegyet, október 12-én (hétfőn) délután 2 órától.