SzínMűHely Produkció


...

SzínMűHely Produkció

A SzínMűHely Alapítvány 1999-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai közélet figyelmét felhívja a kortárs dráma(írás) lehetőségeire és az új, progresszív színházi törekvésekre. Célja ezen törekvések kibontakozását elősegíteni szakmai projektek valamint hazai, regionális és európai programok, rendezvények szervezésével és támogatásával.

Egyaránt szól a közönséghez/a közönségért, és a szakmához/a szakmáért.

A nézőket megismertetni igyekszik a kortárs színházi élettel, a kortárs drámaírással, drámaírókkal, ugyanakkor a színházi szakma hatékony kommunikációjának megteremtéséért és együttműködésének segítésért, a nemzetközi párbeszéd kialakulásáért is munkálkodik. Ennek érdekében állandó partnerséget alakított ki a hazai és nemzetközi színházi szakma szervezeteivel és intézményeivel.

Az Alapítvány fő tevékenysége az 1997 óta kétévente, majd 2007 és 2016 között évente megrendezett Kortárs Drámafesztivál Budapest szakmai és kísérő programjainak megszervezése. A fesztivál célja többek között a hazai, a környező országok és Európa kortárs színházi eseményeinek kölcsönös bemutatása a széles közönség számára, és az európai színházi szakmai párbeszéd megnyitása. Ennek érdekében olyan programokkal áll elő, mint a Visitors’ Programme, amely segítségével – az  Alapítvány meghívására – Európa  és a világ különböző részeiről neves színházi szakemberek (rendezők, dramaturgok, kritikusok, fesztiváligazgatók, színháztudományi kutatók) érkeznek a fesztiválra, és viszik hírét hazai előadásainknak, osztják meg tudásukat az Alapítvány által szervezett szakmai konferenciákon, workshopokon, mesterkurzusokon. 2008-ban a program 60 külföldi színházi szakembert látott vendégül a fővárosban. A vendégek szinkrontolmácsolással ill. feliratozással nézhették meg előadásinkat, majd találkozhattak az alkotókkal, valamint szakmai tudományos programjainkon vettek részt. A program mindenkori célja, hogy a külföldi szakembereket megismertesse a kortárs magyar színházi tendenciákkal, ezáltal nyújtson segítséget hazai előadások külföldre utaztatásában, és teret adjon a kultúrák közötti párbeszédnek.

Az Alapítvány törekszik a szakmai programok teljes körű dokumentálására, célja a konferenciák anyagainak nyomtatásban való megjelenítése, könyvek kiadása. 

Az Átrium és a SzínMűHely közös előadása: Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi