Rendezvények:


...

Öröklődő traumák - Péterfy-Novák Éva könyvbemutatója

A Libri Kiadó bemutatja: ÖRÖKLŐDŐ TRAUMÁK – beszélgetés Péterfy-Novák Éva új regénye, az Apád előtt ne vetkőzz kapcsán

(A belépő felmutatásával 700 Ft kedvezmény jár a helyszínen megvásárolható könyv árából.)

A beszélgetés résztvevői:

Csiffáry-Vass Réka pszichológus,
Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus,
Péterfy-Novák Éva író,
Térey János író

Moderátor:
Till Attila

Felolvas:
Kiss Diána Magdolna

A Sipos-ügy, papi pedofília, Neverland elhagyása. Titkok, eltemetett emlékek, amelyek hosszú évek, sokszor évtizedek múltán törnek a felszínre. Kisiklott életek, szégyen, félelem, bűntudat és hallgatás.
A gyerekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélésekkel való szembenézés szándéka vezette Péterfy-Novák Évát új könyve, az Apád előtt ne vetkőzz című regény megírásakor. Megérteni a megérthetetlent – erre tesz kísérletet ez a kerekasztal-beszélgetés is.
 

Miskolc, 1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretetnélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük? 
Hatvan évvel később, szintén Miskolcon az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik. 
Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?

Ezekre a kérdésekre igyekeznek választ találni a beszélgetés résztvevői is; Péterfy-Novák Éva, a regény szerzője, Csiffáry-Vass Réka, a könyv megírását segítő pszichológus és Orvos-Tóth Noémi, a transzgenerációs traumákat vizsgáló szakember. Térey János író a téma irodalmi feldolgozásait áttekintve segít megérteni, mi lehet a művészet szerepe a gyógyulásban.

 „Ez a regény igaz történetek alapján íródott. Nem egy személy története, a meghallgatott történetekből összegyúrt fikció. A hely és az idő nem valós, de az események igen. Minden egyes aktus megtörtént valakivel. Az elkövető élettörténete pedig sok-sok levéltári jegyzőkönyv átolvasásának eredménye.
Sokáig, nehezen írtam, sokszor elakadtam közben, néha hónapokra. Nehéz volt megérteni a megérthetetlent. Mert a bűn ugyanúgy nem egyszerű dolog, mint az áldozati lét. Ahhoz viszont, hogy ezzel a problémával szembe tudjunk nézni, először is meg kell értenünk ezeket az embereket. (…)
Nehéz utat jártam be, de nem bánom, mert nem akarok és nem is fogok olyasmiről írni, aminek nincs tétje. Elkerülni a nehéz témákat gyávaság. Én pedig nem akarok gyáva könyveket írni.”

Péterfy-Novák Éva

Péterfy-Novák Éva személyes traumájának feldolgozása miatt kezdett blogot írni, majd a bejegyzésekből 2014-ben Egyasszony címmel nagy sikerű memoár, később pedig monodráma is készült. 2017-ben jelent meg A rózsaszín ruha című novelláskötete, amelyben szókimondóan, ugyanakkor humorral és empátiával ír a körülöttünk lévő világról, életünknek azon bántó részleteiről, amelyekről igyekszünk nem tudomást venni. Péterfy-Novák Éva írásainak ereje abban rejlik, hogy számára nincsenek tabuk.