Tao nélkül: a jelenről és a jövőről


...

Tao nélkül: a jelenről és a jövőről

>>> Az Átrium támogatási rendszerének leírása itt olvasható.

Kedves Közönségünk, Barátaink, Partnereink!

Mi a probléma?

A színházak a törvény alapján 2019-ben szedhették volna össze magáncégektől tao-felajánlásukat a 2018-as jegybevételük 80%-ának erejéig. Így a színházak ennek megfelelően kötöttek szerződéseket, ezzel a bevétellel számolva készítettek üzleti tervet. Az Országgyűlés 2018. november 13-án elfogadta azt a javaslatot, hogy az előadóművészeti szervezetek kikerülnek a taóból, így nem szedhetik be a 2018-as jogosultságnak megfelelő taót. Ennek oka a hivatalos kommunikáció szerint a csalások megszüntetése volt, amely céllal mi magunk is messzemenőkig egyetértettünk. Az összeg kompenzációjára ígéret volt, pályázatot írtak ki. Az Átrium a 2018. november 13. előtti törvény alapján 218 millió forint jegyár-kiegészítést hívhatott volna le, az EMMI döntése alapján azonban ebből 50 millió forintot ítéltek meg, azt is csak abban az esetben, ha lesz rá fedezet, több részletben. 168 milliót elvontak. Ez egyedi döntés, indoklás nélkül, új, transzparens kultúratámogatási rendszerről pedig semmi hír.

Az Átrium soha nem adott pénzt taóközvetítésért, és jegybevételének minden egyes forintja valós volt. A korábbi kormányzati nyilatkozatok fényében, miszerint aki tisztességesen dolgozott, az nem járhat rosszul, a megítélt részösszeg azt sugalmazza, hogy az Átrium valaha is tisztességtelenül használt volna fel közpénzt, ezt pedig határozottan visszautasítjuk. Jelenleg azért van még nyitva a színház, mert közönségünk támogatása ezt lehetővé tette ebben az átmeneti időszakban, azonban a színház további működése érdekében további támogatókat kell szereznünk, mintegy százmillió forint erejéig – ez biztosítaná erre az évre a szükséges fedezetet. Nyári bemutatónkat, a Kasszasiker című darabot – mivel annyi minden van benne, amit ebben a helyzetben megéltünk és megélünk, és ezt mindenképp szeretnénk megmutatni közönségünknek –, továbbá a meghirdetett előadásokat megtartjuk. Ha a hiányzó százmillió forintot nem tudjuk egy hónapon belül megszerezni, akkor több előadásunk most, nyáron lesz látható utoljára, a nyár végén pedig legsikeresebb produkcióink utolsó előadásaival búcsúztatjuk az Átriumot. De nem ez a célunk, hanem a munka folytatása, hogy továbbra is működhessen ez a színház. A legfontosabb tehát: várjuk magánszemélyek, cégek, egyesületek, alapítványok és szponzorok jelentkezését a tamogatas@atrium.hu címen, a felajánlókkal személyesen vesszük fel a kapcsolatot. Köszönjük mindenkinek, aki hozzájárul az Átrium fenntartásához!

Hogyan segíthetnek a nézők?

1. Jegyvásárlás. Minden egyes jegy megvásárolása segítség. Néhány előadás egyes árkategóriáit megemeltük, de nem drasztikus mértékben, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minél nagyobb réteg számára továbbra is elérhetőek legyenek ezek a produkciók, hiszen megítélésünk szerint fontosak és értékesek. Vegyenek jegyet maguknak, másoknak. Karácsonyra, születésnapra, évfordulóra, ajándékba mindenkinek. Ha tetszett, hozzák el ismerőseiket, barátaikat, vigyék hírét színházunknak, produkcióinknak!

2. Támogatói jegy. Ha tehetik, váltsanak jegyet emelt áron. 10 és 20 ezer forintos támogatói jegyek állnak rendelkezésre, tetszés szerint bármely még meglévő helyre, amíg a készlet tart. Online is kiválasztható, jegypénztárunkban személyesen is megvásárolható. Támogatói jegy vásárlásával segít az előadások fennmaradásában, fogyókelléktől az izzóig, takarítástól a jegynyomtatásig.

3. Átrium Mecénás Program. Adjanak rendszeres támogatást a színháznak, legyenek fenntartóink! 2000 magánszemély vagy cég havi felajánlása segít fenntartani az Átriumot.

4. Egyszeri támogatás. Ha tehetik, küldjenek közvetlen támogatást a 16200106-11575241 számlaszámra. A kedvezményezett neve: THEA Art Nonprofit Kft., a közleményben, kérjük, tüntessék fel: Átrium támogatás. Amennyiben egy-egy produkció játszását szeretnék jelentősebb összeggel támogatni, kérjük, írjanak a tamogatas@atrium.hu címre, haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot Önökkel.

5. Sorsjegy. Fortuna fokozatú támogatóként adományozzanak sorsjegyet színházunknak. Kaparjunk az Átriumért!

6. 1%. Ajánlják fel adójuk egy százalékát az Átrium szakmai üzemeltetőjének, a THEA Art Nonprofit Kft.-nek! Adószám: 14226238-2-42.

7. Átriumos mörcs*. Az Átriumboltban a színházhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat is vehetnek, kiadványaink vásárlásával is segítenek a fennmaradásunkban. (*mörcs, merchandising: angol kifejezés, olyan termékek, amelyek valami híres dologhoz, képregényhez, filmhez kapcsolódnak)

És még természetesen sok más aprósággal is segíthetnek. Terjesszék műsorunkat, szórólapjainkat, mondják el véleményüket munkatársaiknak, szomszédaiknak, segítsenek szélesíteni közönségbázisunkat. Osszák meg posztjainkat, jöjjenek hozzánk minél többször. Segítségüket, bizalmukat igyekszünk megszolgálni.

Korábban ezt írtuk: „Amennyiben a kormányzat nem hirdet új rendszert, vagy annak a kerete, logikája, szabályozása számunkra az eddigi elérhető keret jelentős csökkentésével vagy megvonásával jár, kénytelenek leszünk bezárni, hiszen a produkcióink más hasonló művészi szinten lévő színházi produkciókkal versenyeznek az Önök figyelméért, és ha azok – gondolunk itt az állami és önkormányzati fenntartású intézményekre – az eddigi fajlagosan 1,5–2-szeres helyett 3-szoros vagy nagyobb bevételből gazdálkodhatnak, nincs esélyünk a versenyben helytállni.” Valószínűleg ez fog történni. Azonban szeretnénk adni egy esélyt, immár a végleges helyzet fényében ennek a műhelynek, ezeknek az előadásoknak. Hátha. Amíg lehet.