Szép Ernő-életműdíjat kapott Tasnádi István


...
Tasnádi István – fotó: Szöllősi Mátyás / tasnadiistvan.hu

Szép Ernő-életműdíjat kapott Tasnádi István

Tasnádi István, Majdnem 20 című előadásunk szerzője idén Szép Ernő-életműdíjat vehet át a magyar dráma napján.

A Szép Ernő-jutalom (nevezik Szép Ernő-díjnak is) 1984-ben alapított irodalmi díj, melyet drámaíróknak osztanak ki. A díjat Pogányné Szép Berta, Szép Ernő húga alapította. 1992-ig csupán egy fő a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak köre 2-3 főre bővült. Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő kuratórium munkáját a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti.

A díj átadására szeptember 21-én, a magyar dráma napján – Az ember tragédiája ősbemutatójára emlékezve – kerül sor délután 4 órától a Bajor Gizi Színészmúzeumban. (1124 Budapest Stromfeld Aurél út 16.)

A Szép Ernő Kuratórium döntése alapján 2018-ban Szép Ernő-életműdíjban részesül Tasnádi István drámaírói életművéért és színházi munkájáért. Szép Ernő-díjban részesül Hajdu Szabolcs – drámaírói munkáiért és a Látókép Ensemble előadásainak létrehozásáért, illetve Szép Ernő-különdíjban részesül Závada Péter – első drámájáért (Je suis Amphitryon), valamint eredeti nyelvi világú átirataiért.

1997-ben végzett színháztörténészként a Pannon Egyetemen, Veszprémben. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsésztudományi Kara színháztudományi mesterképzésének oktatója. 1992-től publikál rendszeresen. Verseit, kritikáit szinte valamennyi jelentős irodalmi és színházi folyóirat közölte.

1996-ban a Bárka Színház alapító tagja, 1996-tól 2001-ig dramaturgja. 2001-től 2007-ig a Krétakör Színház rezidens drámaírója volt. 2009-ben színházi rendezőként is debütált. 

2012-től Az HBO Terápia című sorozatának vezető írója. 2015-től az HBO Aranyélet című sorozatának vezető írója. Az általa írt és rendezett Memo című film 2017-ben elnyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa fesztiválon. 2018-ban Balázs Béla-díjat kapott. Műveiből német, lengyel, cseh, szlovák, román és bolgár nyelvű előadások is születtek. Két kötete jelent meg francia nyelven. Darabjai ezen kívül még angol, olasz, lengyel és bolgár nyelvű antológiákban jelentek meg. 36 színművének és színpadi adaptációjának eddig 88 bemutatója volt magyar színpadokon. Darabjait külföldön is megismerhette a közönség többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Litvániában, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, Svájcban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában. Több gyerek- és bábdarab szerzője. Cyber Cyrano és más színdarabok című kötete az Átriumboltban is megvásárolható. A Majdnem 20 legközelebb novemberben lesz látható az Átrium színpadán.

Minden díjazottnak szívből gratulálunk!