RETRO PC – kritikai realista alkotók kiállítása az Átrium Galérián


...
fotó: Lakatos Péter

RETRO PC – kritikai realista alkotók kiállítása az Átrium Galérián

Az Átrium Galéria december 3-án megnyílt kiállításán az 1970-es évek sokszorosított technikával készült kritikai realista képzőművészeti alkotásaiból láthat válogatást a közönség, Alföldi Róbert gyűjteményéből. A tárlatot Petrányi Zsolt művészettörténész nyitotta meg.

Magyarországon egy talán kevésbé ismert korszak képeit mutatja meg az Átrium Galéria új kiállítása, a RETRO PC – mondta Alföldi Róbert a megnyitó bevezetőjében. Az alkotók – többek között Ulrich Baehr, Klaus Böttger, Peter Sorge, Hans-Jürgen Diehl – egy galériában dolgoztak, hasonló elvek mentén, óriási technikai és mesterségbeli tudást mozgósítva. Az anyag nem szimbólumokban, nem metaforákban, hanem szenvedéllyel, mindenféle mellébeszélés nélkül, problémaorientáltan foglalkozik a múlttal, a hetvenes évekbeli nyugatnémet társadalom gondjaival. Ez a fajta nem szorongó, nem mismásoló alkotói attitűd ma „punkként”, „lázadásként” értelmezhető, és talán ez mutatja, miért van ötven év különbség a mai magyar és német társadalom között – fogalmazott Alföldi Róbert, a galéria kurátora. Hozzátette: a képek a hatvanas-hetvenes évek képcsarnokos kereteiben láthatók a kiállításon.

Petrányi Zsolt, aki a Magyar Nemzeti Galéria a jelen kiállítással rokon szellemű Keretek között című tárlatának kurátora az alkotások technikájáról és társadalmi hátteréről, közegéről, illetve a magukról az alkotó művészekről beszélt. Kiemelte: a jelen kiállítás ugyanazt a korszakról ad lenyomatot, mint az Átrium A félelem megeszi a lelket című előadása. Felidézte: e korszak fénykorában 80 és 800 közötti példányszámban nyomtak le egy-egy sokszorosított műalkotást egy lemezről. Ez a műfaj szélesebb körben is elérhető volt, ekkor még nem poszterek, hanem ezek a művek lógtak a lakások falain, tehát ez nem a korabeli elit művészete, hanem népszerű, popkulturális alkotások voltak. Ennek ellenére ezek a képek erőteljes társadalomkritikus attitűdöt képviselnek, a politikai múlttal való szembenézés akarata határozza meg a művészek gondolkodását, akár kényes témákat is felvetve, a kritikai realizmus szellemében, eltávolodva az elit absztrakt művészetétől – hangsúlyozta.

A kiállítás január 31-ig tekinthető meg az Átrium nyitvatartási idejében.

Fotók: Lakatos Péter. A megnyitóról további fotók a Facebook-albumban.