Ötéves az Átrium – kint vannak a decemberi jegyek


...
Vaknyugat – fotó: Puska Judit

Ötéves az Átrium – kint vannak a decemberi jegyek

Decemberben is igen gazdag választékkal, izgalmas új produkciókkal és nagy népszerűségnek örvendő repertoárelőadásainkkal várjuk nézőinket. Az ötödik születésnapját ünneplő Átrium eseményei maradandó élménnyé teszik akár a hétköznapokat, akár az ünnepeket!

>>> Decemberi műsorunk ide kattintva olvasható.

Az elmúlt öt év szinte minden fontos társulata és alkotója jelen lesz decemberben a színház repertoárján. December 18-án este, ennek megünnepléseként az ötéves Vaknyugat kerül színpadra – Martin McDonagh műve volt a Kultúrbrigád és az Átrium első premierje, Alföldi Róbert, Ficza István, Rétfalvi Tamás és Mészáros Piroska azóta is folyamatosan játssza Gothár Péter rendezését, a többszörösen díjazott előadás Kőszegtől Nyíregyházáig, Budaörstől Aradig számos helyszínen látható volt már. A Kultúrbrigád előadásai közül látható lesz még a négy éve töretlen népszerűségű, a 100. előadásához közelítő Igenis, miniszterelnök úr! (december 28., 30.), a három éve bemutatott, a 175. előadását ünneplő Az Őrült Nők Ketrece (december 19–20. este, 22–23. délután, valamint 31-én, szilveszterkor 17 órai kezdéssel), az egy év alatt több mint 30 előadást megélt Egy, kettő, három (december 16. délután) és az idei legfrissebb produkció, A félelem megeszi a lelket, Alföldi Róbert rendezése, Hernádi Judit, Bányai Kelemen Barna, Parti Nóra, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs és Szatory Dávid rendkívül erőteljes csapatjátékával, amelyet a december 3-i és 4-i esti időpont mellett igazán méltó és emlékezetes élményt ígérő karácsonyi ajándékként nyújtunk át nézőinkek, december 26-án délután és este.


Az Átrium történetének ugyancsak kiemelkedően fontos szereplője a Pintér Béla és Társulata, amelynek két produkciója is látható a hónapban. Az idén a Margit körútra került Kaisers TV, Ungarn (december 1–2.) mellett a már évek óta itt otthonra lelt A Sehova Kapuja (december 7–8.) lesz látható. Ugyancsak jelentős partnerünk a Budapesti Operettszínház, amelynek a Duda Éva Társulattal koprodukcióban készült Frida című előadása december 11-én és 12-én kerül műsorra.
Szintén műsoron lesz a színházat az előző öt évben működtető Angolnyelvű Színház Közhasznú Alapítvány produkciójában készült Átriumklorid – Parti Nagy Lajos kifejezetten az Átrium, illetve a két színész, Bíró Kriszta és Hevér Gábor számára írta öt etűdjét, amelyek világunkról, társadalmunkról ugyanúgy szólnak, mint érzéseinkről, szerelmeinkről, viszonyainkról. December 9-én, szombaton délután ismét látható a Néder Panni rendezte előadás.
Bemutatót tart a Mentőcsónak Egység decemberben, Pass Andrea és Gimesi Dóra Alfred de Musset Lorenzaccio című grandiózus darabjának átiratát készítette el, A vezér címmel. A mű a 16. századi, elvben köztársaságként működő Firenzéről mesél, és ahol Alessandro Medici korlátlanul gyakorolja zsarnoki hatalmát. Száműzötteket sirat a nép, néhány diák zendülést szít, amit aztán könnyedén levernek. A fejedelem és baráti köre dorbézoló jókedvében nőket becstelenít meg, igazi ellenállás nincs, önfeledt a szórakozás. Az eredetileg öt felvonásos darabból zenés ifjúsági előadás készül annak érdekében, hogy az alkotók az elnyomó rendszert vizsgálva a demokrácia fogalmáról a középiskolás diákokkal közösen gondolkodjanak. Vajon mit jelent a mai fiatalok számára a hatalom? Mit várnak el tőle? Képesek észrevenni a hatalom túlkapásait? És ha igen, vannak eszközeik tenni ellene? Akarnak egyáltalán? Vajon ma is ugyanolyan passzívak a fiatalok, mint Musset korában? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a december 14-től a 123-as laborban színre kerülő előadás, amelyben Vizi Dávid e.h., Jászberényi Gábor, Lestyán Attila e.h., Réti Adrienn és Formán Bálint szerepelnek, a rendező Pass Andrea. A Mentőcsónak előadásai közül a Szociopoly, a Menekülj okosan – MigrAction, az Újvilág és a Cím nélkül látható még a hónapban.
Új produkcióként a Kiscsillag zenekar Semmi konferencia című koncertszínházi előadása kerül az Átrium repertoárjára. „A Semmi konferencia szinte mindenki által ismert érzésekről és tipikus emberi hozzáállásokról szól, de ahelyett, hogy elszomorító és lehúzó lenne, épp ellenkezőleg: felpezsdít, megnevettet és útravalót is ad” – írta a szeretlekmagyarorszag.hu az eredetileg az Erkel Színházban bemutatott produkcióról, amelynek kamaraváltozata kerül színházunk repertoárjára, az Átriumban először színpadra lépő Scherer Péter és a Kiscsillag tagjai – Lovasi András, Leskovics Gábor, Erős Márton, Bajkai Ferenc, Szesztay Dávid – szereplésével, Földes Eszter rendezésében, első alkalommal december 21-én.


Nagysikerű Így szerettek ők című felolvasószínházi sorozatunk decemberi darabja József Attila köré szerveződik. A Nyáry Krisztián könyve nyomán, valós dokumentumok, levelezések alapján készült produkciót Réczei Tamás írta és rendezte, a címszerepben Fehér Balázs Benő lép fel, Kozmutza Flórát Lovas Rozi, férjét, Illyés Gyulát Hajduk Károly személyesíti meg a december 5-i előadáson.
Retro PC címmel új kiállítás nyílik az Átrium emeletén, a Central Galériában. A félelem megeszi a lelket című előadásunkhoz kapcsolódóan gyűjteményének hetvenes évekbeli sokszorosított képzőművészeti alkotásaiból merít a bemutatóhely kurátora, Alföldi Róbert. Többek között Ulrich Baehr, Klaus Böttger, Peter Sorge, Hans-Jürgen Diehl művei lesznek láthatóak december 3-tól, a megnyitó aznap 18 órakor kezdődik.


A Cserháti Zsuzsa életéről készült dokumentarista koncertszínházi előadás ugyancsak valós dokumentumok: újságcikkek, interjúk, feljegyzések alapján, megtörtént, rekonstruálható események  ábrázolása mentén készült, kiegészülve a pályáját meghatározó dalokkal. A Boldogság… című produkcióban Horányi Juli, valamint Ágoston Péter és Märcz Fruzsina állít emléket az énekesnőnek, Dénes Viktor rendezésében. Az előadás december 29-én látható. December 27-én ismét az Átrium színpadán Gubás Gabi, a Ha lenne más is… című estjén ezúttal Kamarás Ivánnal ketten éneklik a Férfi és a Nő sokszínű és összetett kapcsolatáról szóló népszerű slágereket.
Újra látható lesz Tasnádi István Majdnem 20 című, a Bárka Színház bezárása kapcsán írt darabja. „Ez több, mint a Bárka elvesztésének története, az csak a szomorú apropója a darabnak, ebben valahogy ott van mindnyájunk megalkuvása, ahogy hagyjuk, hogy számunkra fontos dolgok elvesszenek. Ahogy észrevétlenül beállunk a sorba” – fogalmaz Vidovszky György rendező.
Ebben a hónapban is jelentkezik Krizsó Szilvia színházi talkshow-ja, a Krizshow. A december 10-i előadáson Janza Kata színész–énekes, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja, a Nők az idegösszeomlás szélén Luciája, valamint Lackfi János József Attila- és Prima Primissima-díjas költő, író, szerkesztő, műfordító, Zsámbékon élő ötgyermekes családapa, harmincnál több könyv szerzője lép az Átrium színpadára.