Öt év, kétszázötven előadás


...
Az Őrült Nők Ketrece – fotó © Mészáros Csaba

Öt év, kétszázötven előadás

5 éves a 250. előadását ünneplő Az Őrült Nők Ketrece.

„A gyáva kussolás közéleti gyakorlatában a színház a kiállás kevés lehetőségének egyike. Akár az ellenállásé is. Akik finnyásan elhárítják ezt a lehetőséget, életidegen, szikkadt teoretikusok: eredendően vakok arra a közvetlen hatásra, amellyel egy visszamaradott országot talán éppen a populáris színház tud kimozdítani a csököttségből” – írta Koltai Tamás az Élet és Irodalomban 2014-ben, Az Őrült Nők Ketrece bemutatója kapcsán. A mai napon kétszázötvenedik alkalommal nyílnak ki a mulató kapui az Átriumban. Az öt évvel ezelőtt tartott premier óta megszakítás nélkül minden hónapban műsoron van az Alföldi Róbert rendezte, az évek alatt legendássá vált előadás, bármilyen szünet nélkül, ez minden bizonnyal egyedülálló a magyar színháztörténetben.

Az öt év alatt már több mint 90 ezren váltottak jegyet Jerry Herman és Harvey Fierstein musicaljének magyar változatára, amelynek főszerepeiben a bemutató óta Stohl András (Albin/Zaza), Hevér Gábor (Georges) és Fehér Balázs Benő (Jean-Michel) látható. Jacob szerepét szintén a premier óta Fehér Tibor és Józan László, Bouteille képviselőt a mindössze két előadásról betegség miatt hiányzó Mihályfi Balázs alakítja. Marie-t a kezdetektől Hullan Zsuzsa játssza, mellé állt be két váltója, Söptei Andrea és Csarnóy Zsuzsanna. Jacqueline-ként Parti Nórához Bánfalvi Eszter, Francisként Nagy Dániel Viktorhoz Szatory Dávid csatlakozott váltóként az évek során, Anne szerepében jelenleg Fodor Boglárka és Hartai Petra látható váltásban. A Gergye Krisztián koreográfiája szerint táncoló jelenlegi Madárka-csapatból a premieren is fellépett Bankó Bence, Dobrányi Máté, Horányi András, Szelle Marcell és Szerémy Dániel, melléjük Benkő Dávid, Dobos Richárd, Drahota Albert, Lakatos Zsolt, Száraz Dávid, Szénási Roland került a jelenlegi csapatba. A Ketrec utolérhetetlen zenekarában Csengery Dániel hangszerelésében adja elő a musical közszeretetnek örvendő dalait a bemutató óta Ablonczy Keve és Bartek Zsolt (klarinét, szaxofon), Magyar Ferenc (trombita), Nagy Zsolt és Papp Dániel (dob), Frey György és Studniczky László (basszusgitár), valamint Csengery Dániel és Grósz Zsuzsanna (zongora) játssza, a zenekarba az évek alatt Bacsa Zoltán és Gaál Zoltán (trombita), Pál Gábor és Pengő Csaba (basszusgitár) állt be; a zenekar ezzel a felállással játszott – más kiváló zenészekkel kiegészülve – a múlt héten kényszerűen elbúcsúztatott Chicago című előadásunkban is. És az ötödik születésnapon is emlékezünk a 2016-ban elhunyt nagyszerű trombitásunkra, Varga Gábor Kakasra. A kórusban a premier óta velünk van Kristofori Ferenc és Kovács Péter, további rendszeres tagjai: Balázs Edgár, Hoffmann Richárd, Tompa István, Eredics Béla és a néhány évnyi kihagyás után nyári, debreceni előadásainkra visszatérő Sulyok Gergő. Menczel Róbert színpadi tere, a Tihanyi Ildi által tervezett jelmezek és a Vég Attila tervezte maszkok és sminkek mind erős hatással voltak Az Őrült Nők Ketrece világára. A produkció megjárta az elmúlt öt évben Szegedet (2 előadás), Pécset (2 előadás), Nyíregyházát (2 előadás), valamint egy-egy fellépés erejéig Szombathelyet, Kecskemétet és Veresegyházat is, idén ismét szabadtéren lesz látható, ezúttal a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon két előadással. 

Hogy még meddig lesz látható az előadás, nem a produkción múlik, ám a kulturális kormányzat az Átrium színházat sújtó döntése nyilván Az Őrült Nők Ketrece játszására is hatással lesz, ennek következményeként újabb jegyáremelésre kényszerül a színház, és csak bízni tudunk abban, hogy a fizető közönség érdeklődése életben tartja mind a színházat, mind a produkciót. Ezúton köszönjük minden kollégának, közreműködőnek, alkotónak és minden nézőnek az elmúlt öt évet, mindenkinek hálásak vagyunk, aki részese volt annak, hogy Az Őrült Nők Ketrece olyanná váljon, amilyen lett. Boldog születésnapot mindannyiunknak!