Ők cigánynak akartak születni


...

Ők cigánynak akartak születni

A Tudás Hatalom társulat és a Mentőcsónak Egység november 24-én este fél 8-kor mutatja be a Cigány magyar című előadást a Jurányi Ház 123-as laborjában.

A fiatal roma művészekből álló Tudás Hatalom társulatot Horváth Kristóf „Színész Bob” alapította 2013-ban. Első közös produkciójukkal a korai iskolaelhagyás jelenségére hívták fel a figyelmet. A Császi Ádám rendezésében készült videóklipet azóta több mint 160 ezren nézték meg, szókimondó szövege pedig még a Parno Graszt repertoárjába is bekerült.

A társadalom egészét megszólító rap- és slam szövegek sokasága, fórum színházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös terepmunka után a társulat tagjai ezúttal a saját emlékeiket dolgozzák fel a Cigány magyar című előadásban.

Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.”

Az előadás szereplői: Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Pászik Cristopher, Oláh Edmond,
Varga Norbert,
koreográfusa Gergye Krisztián. A szöveget Horváth Kristóf „Színész Bob” és a
Tudás Hatalom társulat írta, a produkció rendezője: Császi Ádám.

További előadások: november 25. 18:00, december 13. 19:30.

Jegyek a Jurányi Ház és az Átrium jegypénztárában, online az atrium.jegy.hu oldalon kaphatók.


Az alkotókról bővebben:

Császi Ádám rendező, szociálisan érzékeny, de kérlelhetetlenül következetes filmjei a perifériára szorultak életébe engednek bepillantást. Horváth Kristóffal a Gyengébb napok és az 1 hét című rövidfilmek forgatásán is együtt dolgoztak. Csakúgy mint a Viharsarok című első nagyjátékfilmjén ami 2014-ben a Berlinalén debütált. Legújabb színházi rendezését, a 12 dühös embert az Átrium színpadán láthatják a nézők december 20-tól.

Farkas Franciska a színészet mellett dráma pedagógusként dolgozik. Büszkén vállalja roma származását, megjelenéseinek fontos üzenete az integráció és felzárkóztatás. 2013-ban kapta meg élete első szerepét a Viktória – A zürichi expressz című svájci filmben. Több színházi és rövidfilmes munka után játszotta el az Aranyélet című sorozat és a Brazilok című magyar
nagyjátékfilm két fontos szerepét.

Gergye Krisztián koreográfus társulata 2001 óta jelentős szereplője a kortárs táncéletnek. Független társulatként jelentős, kulturális tettnek számító, felelős állampolgári és művészi pozícióból megszólaló alkotásokat igyekeznek létrehozni. Az Átrium korábbi előadásaiban, Az Őrült Nők Ketrecében, a Makbettben és a Merényletben is dolgozott koreográfusként, illetve rendezőként.

Horváth Kristóf „Színész Bob” 20 éve foglalkozik színházzal és írással. Színész és rendező, kétszeres országos slam poetry-bajnok. Ars poeticája: Fuck l’art pour l’art! Hisz abban, hogy a különleges tehetség különleges felelősséggel jár, célja, hogy a közönség megtapasztalja saját teremtő erejét; a művészetre gyógymódként tekint.