Móricz szerelmei Koltai Róbert tolmácsolásában


...
fotó: Dusha Béla

Móricz szerelmei Koltai Róbert tolmácsolásában

Február 20-án az Így szerettek ők című felolvasószínházi sorozatunk soronkövetkező részében Móricz Zsigmond szerelmi életét ismerhetjük meg Koltai Róbert, Járó Zsuzsa, Märcz Fruzsina és Palugyai Sári közreműködésével.

A 45 éves Móricz Zsigmond 1924. januárjában a Búzakalász című színdarabja próbáin szeretett bele a 35 éves Simonyi Mária színésznőbe. Mindent elsöprő, leküzdhetetlen érzelmeit mindenki észrevette a környezetében, - felesége, Holics Janka is. Két évtizede voltak házasok, Janka nemcsak felesége, hanem első olvasója, szerkesztője, legfőbb kritikusa is volt Móricznak. Ezt a szerelmi háromszöget ismerhetjük meg ezen az estén.

Móricz Zsigmond szerepében Koltai Róbertet láthatjuk, aki korábban már bizonyított az író szerepében. 2011-ben mutatták be a Napló-szilánkok című előadást, amelyben Móricz Zsigmond naplóját B. Török Fruzsina írta színpadra, az írót pedig Koltai Róbert személyesítette meg. Az akkori alakításáról így írt Koltai Tamás kritikus: „Kitűnő színész Koltai Róbert. Egyszerre láttatja az író lelki tortúrájának színét és visszáját. A se menni, se maradni döntésképtelenséget. A Janka-féle szeretve gyűlölt abroncsot. Beleéli magát Móricz lelkiállapotába, követi érzelmi hullámait, földühödik a nevében, egy alkalommal a drasztikum hevét is közvetíti, de a sorok között bujkáló komikum sem kerüli el a figyelmét, amikor észreveszi a gyöngeség, az öncsalás, a kicsinyesség mozzanatait, a feleség kalodát állító, zsaroló ragaszkodását és a hidegen hallgató ideál valószínűsíthető közömbösségét vagy számító manőverezését.”

A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét. 

A február 20-i előadásra még vásárolhatók jegyek személyesen az Átrium jegypénztárában vagy online az atrium.jegy.hu címen.