Ma 8 éve volt az Átrium első nyilvános programja


...

Ma 8 éve volt az Átrium első nyilvános programja

2012. október 18-án volt az újranyitó Átrium (akkor még Átrium Film-Színház) első nyilvános programja. Ekkor már készültünk az első színházi önálló bemutatóra, a Vaknyugatra, amelyet december 30-án mutattunk be.

Az első program filmvetítés volt, így szólt a Facebook-esemény meghívója:

Az Átrium Film-Színház a Never Sorry c. filmmel kezdi el új történetét. A másfél évtizedig bezárásra ítélt Átrium Film-Színház, Kozma Lajos tervezte épület 300 fős terme újra várja a nézőket.

Az első film, a magyarhangya premierfilmje a híres kortárs kínai képzőművészről Ai Weiwei-ről. Ai Weiwei építész, szobrász, fényképész, konceptuális alkotó, emberijogi aktivista blogger és óriási twitterező. Nem fél kritizálni a kínai kormányt, szembeszáll a jogsérelmekkel és küzd a művészet eszközeivel az elnyomás ellen. Betekinthetünk a kulisszák mögé, hogyan születtek alkotásai, és hogy milyen nehézségekkel nézett szembe harcos magatartásáért. Őszinte film a függetlenségről, az egyén, illetve a közösség érdekeiről és a művészetről.

A premier bemutatóra elővételben a Creative Selector oldalán lehet jegyeket vásárolni. Minden jegy mellé egy kifejezetten erre az eseményre készített designtárgyat lehet választani, amit az Átriumban a premieren tudtok átvenni. Csak az elővételben váltott és a Creative-on keresztül váltott jegyekre érvényes ez az ajánlat. Ezzel most nem csak a film bemutatását, a magyarhangyát, hanem a tárgyakat készítő tehetséges alkotókat is támogatod.

Vetítés előtt:
Donáth Péter (magyarhangya) megnyitja az estet.
Alison Klayman, a film rendezőjének on-line beköszönése.
Nagy Mercédesz, György Péter és Petrányi Zsolt felvezetik a filmet.
Vetítés után a filmről, annak fontos üzenetéről, kérdéseiről beszélgetünk a szervezőkkel és a meghívott vendégekkel közösen.
Az esemény után a film kapcsán meghirdetett plakátpályázat eredményhirdetésére is sor kerül.

Az Átrium Film-Színházról röviden

Belbuda 1936-ban épült mozija (Átrium Mozi és egy ideig Május 1. Mozi) újra megnyitja kapuit. Átrium Film-Színház néven kulturális befogadó térként működik majd: a színházi előadásokon túl kortárs tánc, komoly- és könnyűzene, valamint filmvetítések színesítik a repertoárt, hétvégén pedig gyermekprogramok várják a családosokat. A Budapesten letelepült külföldieket és az intellektuális élményt kereső turistákat angol nyelvű előadásokkal is igyekszünk kiszolgálni. A tágas előtérben minden korosztály számára él(vez)hető büfét-kávézót üzemeltetünk, ami az előadások után baráti beszélgetésekre csábít.

>>> A Magyar Nemzet korabeli cikke az Átriummal kapcsolatos tervekről, 2012 novemberéből