Lecsapott a Krakken


...
fotó: Lakatos Péter

Lecsapott a Krakken

Szombaton mutattuk be a Kultúrbrigád és az Átrium idei második közös előadását, A Krakken műveletet, Bodó Viktor rendezésében. A darabot Bodó Viktor és Mózsik Imre írták, a rendező a premier után külön megköszönte a bizalmat az Átriumnak és a színészeknek, akik úgy vállalták el a munkát, hogy szerepükről alig tudtak valamit és türelemmel viselték a szöveg folyamatos változását. A bravúros előadás szereplői: Gyabronka József, Bálint András, Fehér Balázs Benő, Molnár Piroska, Lázár Kati, Némedi Árpád, Lugosi György, Kurta Niké, Dékány Barnabás, Rainer-Micsinyei Nóra, Lecső Péter, Kovács Ádám, a monumentális díszletet Schnábel Zita, a jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte.

Az előadás nagyon pozitív fogadtatásban részesült, íme egy pár gondolat a legelső visszajelzésekből:

- „Csodálatos ajándéka az életnek és Bodó Viktor pályájának, hogy megcsinál egy ilyen szívderítő hülyülést (bizonyos szempontból persze lehangoló, amennyiben itt a valósággal való némely egyezésnek benyomása egyáltalán nem a véletlen műve), és viszi hozzá és megy hozzá Molnár Piroska, Lázár Kati, Bálint András. Darab ideig úgy néz ki, hogy Molnár Piroska meg Lázár Kati nem is fognak magyarul beszélni az előadásban, csak valami általam nem ismert nyelven, amely alighanem a halandzsa nyelvcsaládba tartozik. És jó, hogy együtt dolgoznak a színen ezek a fiatalok ezekkel az öregekkel. (…) Röviden szólva elég jól szórakoztam. A mákett mákettjén például hosszan, hangosan röhögtem, és nem állíthatjuk, hogy ez mindenesti gyakorlatom lenne színházban. (Stuber Andrea, kritikus)

 

 


- „Ebben a darabban mindaz a mocsok előtör, ami ma egy honosh minisztertől várhatóan a biliből kiömlik, ezek az idegen népek pedig saját krakken hiedelmükkel beteljesítik az elkerülhetetlent, lesz itt hold, mert oda azért ki is kéne lőne az alkalmatlant… (…) Bodó Viktor rendezése most nagyon eltalálta a közönséget, a közönség pedig nagyon pontosan odatalált az Átriumba, ahol ezt láthatja. Külön öröm, hogy ez a bemutató volt, így minden ebben részt vállaló közreműködő előbújt, és nekik is járt a taps, nemcsak a színészeknek, mert mindenki a maximálisat nyújtotta. (csokibonbon.hu)

- „A másfél órás, vérre menő, mégis vicces túlélőtúrában nincs se idő, se hely üresjáratoknak, Bodó és delikát alkotócsapata olyan, mint valami színházi elit alakulat: aláaknázzák, és profi mozdulatokkal a levegőbe röpítik, majd ugyanazzal a lendülettel újjáépítik a színpadot, a nézőteret, energiájukból talán még a Margit körút kicsinosítására is futná, de szerencsére ehelyett inkább a közönség fejében lévő előítéletekre és elvárásokra összpontosítanak. (...) Bodó Viktor igazán jól sikerült előadásai a Katonában, a grazi színházban, meg persze a Szputnyikban bizonyos értelemben a társulati forma melletti demonstrációk voltak. Itt azonban a térben és időben egyformán sokfelől, eltérő színészi tudással és nagyon különböző tapasztalatokkal az Átriumba érkezett játszókat varázsolta kvázi-társulattá, ami jelentősen megemeli vállalása tétjét és értékét.” (Jászay Tamás, Revizor online)

- „Amolyan tarantinós virtus ez, ahogy a Django elszabadulban a rabszolga ragad korbácsot és porig éget egy déli birtokot, vagy mikor a Becstelen Brigantykban egy zsidó különosztag szitává lövi, majd egy moziteremben  felgyújtja Hitlert, úgy Honoshország kulturális miniszterét is sós kútba vetik, kerék alá teszik, hogy végül már szinte sajnáljuk szegény Rablest, aki utolsó leheletével is azért küzd, hogy a miniszterelnök ne csalatkozzon benne. (...) A fiatal színészek is kiválóan, a lehető legnagyobb természetességgel beszélik ezt a kitalált nyelvet, de ahogy Molnár Piroska és Lázár Kati adják egymásnak a szót és körülményesen kidolgozott hanglejtésekkel fűszerezik a sarntröllt, az bravúros. Ahogy a három főszereplő játéka is az. Gyabronka József a miniszter, Bálint András az államtitkár és Fehér Balázs Benő a tolmács szerepében rendkívüli energiákat mozgatnak. Szinte végig a színen vannak, fizikálisan elnyűhetetlenek, a szövegben pontosak, az alakításban emlékezetesek. Gyabronka József például kiválóan játszik azzal az ötlettel, hogy egy filmszerű narráció kíséri az előadást, több ponton ki kell nézniük a közönségre, vagy épp ki is szólnak. (...) Bálint András tiszteletet parancsoló és kifejezetten sármos fénylő öltönyében; hanglejtésével, mozdulataival is képes megteremteni azt a fölényt, amivel a miniszterrel szemben – beosztása ellenére – rendelkezik. Fehér Balázs Benő laza ficsúr és neki van a legnehezebb dolga, hiszen hol magyarul, hol pedig sarntröllül szólal meg, máskor meg úgy szaladgál, ugrál le-fel a térben, mintha a gravitáció mit sem számítana. Ez a szaladgálás, rohangálás, fontoskodás áthatja a játékot. A főszereplőkön kívül is őrületes karakterek jönnek-mennek a színpadon. Szédítő a tempó, gyakran több dolog is történik egyszerre.” (Fehér Anna Magda, szinhaz.net)


Lakatos Péter képei a premier utáni koccintásról megtekinthetők az előadás Facebook oldalán.

A Krakken művelet legközelebb március 15-én és 16-án valamint április 22-én látható az Átriumban, jegyek kaphatók a színház jegypénztárában valamint online az atrium.jegy.hu címen.