Lázár Kati életműdíjat kap


...
Lázár Kati A Krakken művelet című előadásban – fotó © Mészáros Csaba

Lázár Kati életműdíjat kap

2018-ban Lázár Kati színművésznek ad életműdíjat a Színházi Kritikusok Céhe – áll a szervezet közleményében. A díjat – Varga Viktor alkotását – szeptember 20-án veszi át a színésznő a Budapest Bábszínházban, a Kritikusdíj-átadó gálaesten.

„Legutóbb pár hónapja futottunk össze. Két kezében cekkerek meg a botjai, amelyeket a csípő- és szemműtétei után biztonságból használ az utcán. Elégedetlenkedik. Miközben dicséri Bodó Viktort, akivel az Átriumban próbál, kételkedik magában: nem tudja megtanulni a halandzsa-nyelvű szövegét és sehol nem tart a szerepével. Tíz nappal később frenetikus alakítást nyújtott A Krakken művelet előadásában. Ez a kettősség jól jellemzi az érdes-mély hangú, tragikus clown Lázár Katit, aki minden szerepéért keményen megküzd, s amíg meg nem találja figurájához a kulcsot – ahogy maga is mondogatja –, nehéz ember, nehéz partner. De ha találkozik ő és a színpadi alak, nagyszerű játszótárs lesz. Mint ahogy e Bodó-rendezésben is, amelyben nemcsak Molnár Piroskával, régi és közvetlen partnerével találja meg a közös hangot, hanem másokkal is, akik közül többen Kaposváron is kollegái voltak. Kaposváron, ahol több mint egy évtizedet töltött, s amelyet ma is otthont adó fészeknek nevez” – írja laudációjában Nánay István.

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ad életműdíjat, amelyet olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művésznek ítél oda, aki sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, s hozzájárult a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához.

A 38 éves múltra visszatekintő, kategóriánkénti Színikritikusok díjához képest az életműdíj fiatal: 2011-ben adták át a kritikusok először, Törőcsik Marinak. Az idei kitüntetett, Lázár Kati a szeptember 20-i nyilvános ünnepségen veszi át az elismerést, ahol a Színházi Kritikusok Céhe az elmúlt évad legjobb teljesítményeit honorálja, valamint a Színházi Dramaturgok Céhe átadja szintén nagy múltú díját az évad legjobb új magyar drámájáért. Ugyanitt kapják meg jutalmukat a Koltai Tamás kritikapályázat győztesei is.

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló művész. 45 évvel ezelőtt friss diplomásként a 25. Színházban kezdte pályáját, majd miskolci, szolnoki és nemzeti színházi évek után Kaposváron lett nagy színésznő, s azóta is nemzedéke egyik legerőteljesebb, legérzékenyebb, legjelentősebb formátumú színművésze. Az 1990-es években Jordán Tamással megalakították és vezették a Merlin Színház színészképző műhelyét, majd Székely Gábor Új Színházához csatlakozott. Húsz éve nem tartozik társulathoz, úgyhogy kivételes élmény színpadon látni őt a legváratlanabb, legizgalmasabb produkciókban, legyenek azok akár kőszínházi, akár független színházi bemutatók.

A közönség számára nyilvános díjátadó ünnepségre, amelynek műsorát idén Szabó Réka és a Tünet Együttes jegyzi, a Budapest Bábszínház jegypénztárában, valamint a jegy.hu oldalon lehet jegyet váltani augusztus elsejétől. A kritikusdíj idei jelöltjei között van a legjobb női főszereplő kategóriájában A félelem megeszi a lelket című előadásunkért Hernádi Judit is, más színházakban nyújtott munkájukért jelölték Alföldi Róbertet, Bányai Kelemen Barnát, Sodró Elizát, László Zsoltot, Izsák Lilit, Nagy Fruzsinát és Tasnádi Istvánt. Mindannyiuknak szívből gratulálunk!.