Kihívásokkal teli év áll az Átrium mögött


...

Kihívásokkal teli év áll az Átrium mögött

 

2021 ismét rendkívüli kihívásokkal állította szembe az Átriumot. A járvány, a lezárások, a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, ellenére az év során mégis összesen 155 előadás és hét bemutató valósult meg. Ezeken felül jellemzően az év első felében az Egy, kettő, három, a Fehér nyuszi, vörös nyuszi, a Minden nagyon jó lesz és a Szociopoly című előadásokon az érdeklődők online stream formában is részt vehettek.

Májusban, rögtön a nyitással mutattuk be Háy János A bogyósgyümölcskertész fia című kötetének színházi változatát, Kovács Máté előadásában, Kocsis Gergely rendezésében. A nyár jelentős eseménye volt Urbán András rendezésében Mefisztó címmel a Klaus Mann-regény kortárs zenés népi kabaré-változata. Ősszel Alföldi Róbert két rendezése is színpadra került: Tracy Letts A jegyzőkönyv című társadalmi feketekomédiája és a Vári Bertalan és a Varidance közreműködésével készített Frivol című kortárs magyar néptánc-produkció. Totth Benedek Holtverseny című regényének színpadi változatát Kovács Máté rendezésében, Katona Péter Dániel előadásában mutattuk be a 123-as laborban, ugyanitt került színre Szücs Zoltán Megálló című darabja, Markó Róbert, valamint a Novara társulat Nézz le! című ifjúsági előadása, Nyulassy Attila rendezésében.

Nem volt hiány a különleges programokból sem a színház életében, hiszen a színház egyedi zenés újramegnyitó estjét követően sor került a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és KV Társulat vendégjátékára, az Örökség zenekar tízéves jubileumi koncertjére, Ungváry Krisztián történelmi borkóstoló estjeire, Peller Mariann Végtelen kísértés című kötetének, valamint Bányainé Nagy Judit, Fancsikai Eszter és Tapasztó Orsi Nem akarok beleszólni című kötetének bemutatójára is. Az Átrium Youtube és Spotify csatornáján volt látható a TUDTA? című sorozat, amelyben Alföldi Róbert előadásában fontos és izgalmas történelmi tanulmányok váltak meghallgathatóvá.

Decemberben az Átrium vendége volt a Fehér nyuszi, vörös nyuszi iráni szerzője, Nassim Soleimanpour is. Az előadást, melyen Molnár Áron vállalta a darab kihívását, egy pódiumbeszélgetés követte, ezen a szerzőn túl részt vettek a darab fordítói, producere, valamint Balsai Móni, Hernádi Judit, Kovács Máté, Brasch Bence és Molnár Áron, vagyis néhányan a darabot korábban előadó színészek közül is. A Fehér nyuszi, vörös nyuszi egy alkalommal határon túl, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban is színre került Mészáros Gábor előadásában. Az Átrium két előadása, Urbán András Mefisztó és Kovács Máté Holtverseny című rendezése meghívást kapott a Kosztolányi Dezső Színház szervezésében megvalósuló Desiré Central Station Nemzetközi Regionális Kortárs Színházi Fesztiválra, igen kedvező nézői és kritikai visszhangot kiváltva. Karácsonyra Lakatos Péter Szabadulószoba című kisfilmjének online premierjével lepte meg az Átrium a nézőit. Az év utolsó napján – ahogy tavaly – formabontó online újévi köszöntővel várja nézőit a színház.

Csak a „jelenléti” előadásokat nézve: 2021-ben legtöbbször, húsz alkalommal az Isteni végjáték című komédia volt látható az Átriumban, tizenkilenc alkalommal (és további kilencszer online) került műsorra a Szociopoly című interaktív színházi társasjáték, A bogyósgyümölcskertész fiát tizenhétszer, a Mefisztót tizenötször, Az Őrült Nők Ketrecét tizennégyszer (emlékezetes marad mindenki számára a háromszázadik előadás), a Holtversenyt tizenegyszer játszottuk el.

2021-ben ismét bebizonyosodott, hogy színházra minden körülmények között szükség van. A járvány hullámai nem akadályozták meg, hogy a színházszerető közönség közösen átélt élményekkel gazdagodjon. Köszönjük mindenkinek, aki akár jegyvásárlással, akár pénzzel, akár más módon támogatta a színház működését és fennmaradását. Az év során a korlátozások ellenére ismét rendszeresen összegyűltek az emberek, hogy előadásokat nézzenek, hogy gondolkozzanak és találkozzanak, ebből merítve erőt az Átrium 2022-ben is ugyanilyen lelkesedéssel várja a látogatókat.