Kiállás a szabad magyar kultúra mellett


...

Kiállás a szabad magyar kultúra mellett

December 9-én este 6 órakor a budapesti Madách téren tüntetést tartanak a színházak szabadságáért, a kultúra függetlenségéért, az előadóművészeti törvény egyeztetés nélküli, a kormány által tervezett módosítása ellen.

A folyamat nem most kezdődött, a tao megszüntetése hasonló körülmények között, álegyeztetéssel, rapid módon ment végbe. Számos színház támogatását végzetesen csökkentették, vagy – mint nekünk is – a túlélésért számos kompromisszumot kellett hozni. Akkor a Független Előadó-művészeti Szövetségen kívül egy szervezet sem emelte fel a szavát ez ellen, számos kőszínház pedig úgy gondolta: „a társulat védelmében” a legjobb, ha hallgatnak. 

Mi, már korábban nehéz helyzetbe került független színházként – amely egyébként az elmúlt évben egyetlen fillér működési támogatást sem kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól – a lehető legnagyobb mértékben és természetesen kiállunk az állami, illetve az önkormányzati fenntartású színházak és tánctársulatok művészeti autonómiája mellett, és szolidaritást vállalunk a kormányzat közvetlen befolyása alá vonni kívánt kulturális intézményekkel. Csak remélni tudjuk, hogy most azok is belátják, nem volt jó döntés hagyni, hogy megtegyék ezzel a rendszerrel, amit megtettek, akik azt némán tűrték, mert azt gondolták, ők kimaradnak a szórásból. 

Kérünk mindenkit, álljon a kultúra szabadsága mellé. A kultúra nemzeti alap.

A Független Előadó-művészeti Szövetség által indított petícióhoz itt lehet csatlakozni.

A december 9-i tüntetés facebook-eseménye itt található.