Játék az élettel – 200. előadásához érkezik a Szociopoly


...
Herczeg Tamás, Jaskó Bálint - fotó: Lakatos Péter

Játék az élettel – 200. előadásához érkezik a Szociopoly

Április 5-én elérkezünk a 200. Szociopoly előadáshoz. A 2014-ben bemutatott interaktív színházi társasjáték továbbra is hatalmas sikerrel fut a Jurányi Ház 123-as laborjában. A Mentőcsónak Egység és a Gyerekesély Egyesület közös produkcióját több mint 90 helyszínen láthattuk az elmúlt évek során.

Fábián Gábor által szerzett, rendezett Szociopoly nem hagyományos színházi előadás: az egy észak-magyarországi kistelepülés mindennapi valóságában játszódó, a közönség részvételével és döntéseivel zajló társasjáték. A Szociopoly a közismert Gazdálkodj okosan! társasjáték fordítottja: itt a túlélésért játszik a közönség, nem pedig a jólétért. Itt nem álmaink lakásáért folyik a küzdelem, hanem az uzsorások jószándékáért. Bár szerezhetünk munkát (ha szerencsénk van), csak döntsük el, hogy megéri-e feketén dolgozni, esetleg beállunk közmunkásnak, vagy inkább csak megpróbáljuk kihúzni a segélyből. Míg az uzsorást, rendőrt, polgármestert stb. megtestesítő színészek (Fábián Gábor / Herczeg Tamás, Hay Anna / Sipos Vera, Jaskó Bálint), illetve a játékvezető, Bass László mindössze egyetlen darab dobókockát használtak fel az évek során a játék lebonyolítása során, addig volt olyan nézőnk aki egy játékbeli hétig se tudott gazdálodkni, és eladósodott...

Van még pár jegyünk az április 12-i előadásra, próbáljon félrerakni rá 3500 forintot, és nézze meg, hogy a hátrányos helyzetben élők számára mennyit is jelenthet ez a pénz valójában.

A 17 éven felüli ifjúsági közönségnek készült, de a felnőtt korosztály számára is jelentős tapasztalatot és élményt adó Szociopoly 2016-ban a VIII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Biennálén elnyerte a legjobb előadásnak járó Üveghegy-díjat. A produkció öt évvel ezelőtt a SÍN Kulturális Központ, az Open Latitudes 3., a FÜGE, a Polgár Krisztina Emlékalap és az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával jött létre.

Az előadásra diákok, pedagógusok, nyugdíjasok 40%-os kedvezménnyel kaphatnak jegyet az Átrium, illetve a Jurányi Ház jegypénztárában.