Elindult a 12 dühös ember próbája az Átriumban


...

Elindult a 12 dühös ember próbája az Átriumban

Megkezdődtek az Átrium decemberi bemutatójának, a 12 dühös embernek a próbái. 

Tizenkét esküdt hivatott dönteni egy kamasz fiú bűnösségéről. Ha bűnösnek találják, a fiút kivégzik. A vád: apagyilkosság. Hat napos tárgyalássorozaton vannak túl: a tizenkettőből csupán egyvalaki nincs teljesen meggyőződve a bűnösségről. A vita során meggyőzhető-e olyasvalaki is, akit vagy előítélet, vagy mélyen lakozó gyűlölet, vagy érdektelenség, vagy személyes sorstragédiák vezérelnek akkor is, ha nem saját életükből kell hozniuk a példákat? Mit lehet tenni, ha a vitázók még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással?

Erről szól Reginald Rose világhírű darabja, amelyben az esküdteket Gyabronka József, Mucsi Zoltán, Debreczeny Csaba, Brasch Bence, Mihályfi Balázs, Lugosi György, Szatory Dávid, Lecső Péter, Fehér Balázs Benő, Sütő András, Varga Ádám és Kovács Máté alakítják.

Az olvasópróbán Császi Ádám rendező elmondta: az előadás, bár a darab Amerikában játszódik több mint hatvan éve, természetesen erősen reflektál korunkra és hazánkra. Az előítéletekre, az érvelés fájó hiányára – arra, hogy lassan senki nem ért egyet senkivel. Hogy már az előtt kész a másokról alkotott vélemény, mielőtt végighallgatnánk a másikat. A darab fő kérdése: hogyan működik ilyen keretekben a demokrácia, mi a jó és mi a rossz benne? A rendező kiemelte: a dráma színpadra állításának alapja a lélektani realizmus, ám a kommunikációs helyzet miatt egyes pontokon elrajzolttá, groteszkké válnak a szituációk.

Az előadás zeneszerzője Csengery Dániel, a díszletet Molnár Zoltán, a jelmezt Moskovits Krisztina tervezik.

A bemutatóra december 20-án kerül sor az Átriumban.

Reginald Rose 12 dühös ember című darabjának olvasópróbáját 2018. november 12-én tartottuk az Átriumban. Mészáros Csaba felvételei

Közzétette: Átrium – 2018. november 13., kedd