Csáth Gézáról szól az Így szerettek ők februárban


...

Csáth Gézáról szól az Így szerettek ők februárban

Valentin-napon, február 14-én folytatódik az Átrium felolvasószínház-sorozata, amely a magyar irodalom nagyjainak szerelmeit és kapcsolatait dolgozza fel. Ezúttal Csáth Géza és Jónás Olga viszonyáról szól az Így szerettek ők előadás, amelynek megtekintését csak 18 éven felülieknek ajánljuk.

Csáth Géza megölte feleségét, Jónás Olgát, majd rá néhány napra önmagával is végzett. Ám nem ölte meg kislányukat. Mi lett az árván marad gyermek sorsa? Meddig élt, és mit tudott, kik voltak az ő szülei, mi lett velük? Ez a nem mindennapi történetszál is kibontakozik az esten, amelyről 2009-ig alig lehetett tudni érdemben információt.

CSÁTH Mérhetetlenül undok, megvetni való élet ez. Oly undok, gyenge és szánalmas vagyok, hogy valósággal csodálkoznom kell Olgán, hogy még szeret, és nem csal meg. Hogy nem undorodik még végképp gyenge, fátyolozott hangomtól, folytonos tükörbe való nézegetésemtől (amely az egészség-komplex természetes reflexmozgása), cinikus és töpörödött péniszemtől, ványadt pofámtól, szellemtelen beszédemtől, impotens, munkanélküli életemtől, gyanús egzisztenciámtól, szemérmetlenségemtől, amellyel mindennap elég hosszú időre a WC-re vonulok, butaságomtól. (részlet az előadásból)

Csáth Gézát Thuróczy Szabolcs, Jónás Olgát Trokán Anna, az ifjú Csáth Gézát Tarján Lőrinc játssza az előadásban, Kosztolányi Dezső szerepében felvételről közreműködik Gyabronka József. Az előadást összeállította és rendezi: Réczei Tamás. Jegyek kaphatók.

Márciusban Krúdy Gyuláról szól a sorozat következő része, Gyabronka József és Járó Zsuzsa szereplésével.