Az Átrium két előadása is szerepel a 13. Desiré nemzetközi színházi fesztiválon


...

Az Átrium két előadása is szerepel a 13. Desiré nemzetközi színházi fesztiválon

Urbán András Mefisztó és Kovács Máté Holtverseny című rendezése is jelen lesz a Kosztolányi Dezső Színház szervezésében megvalósuló Desiré Central Station Nemzetközi Regionális Kortárs Színházi Fesztiválon. A 2006 óta sikerrel futó hazai és külföldi kortárs színházi műhelyeket felvonultató szabadkai programsorozat a közép-európai színházi világ egyik kiemelt jelentőségű rendezvénye. A 2021-es fesztivál alcíme: The History and You.

A Desirén idén francia, svájci, horvát, bosnyák, macedón és szerb (illetve szerbiai magyar) produkciók és koprodukciók mellett lesznek láthatók az Átrium előadásai, szintén Magyarországról érkezik a fesztiválra a Hodworks Amber című előadása.

A Holtverseny, a Mentőcsónak és az Átrium produkciója, Totth Benedek nagysikerű regényének színpadi változata. Kovács Máté, az előadás rendezője monodráma-formában dolgozta fel a művet, amelyet Katona Péter Dániel egyetemi hallgató ad elő. A produkció a kallódó kamaszok világába vezeti be a közönségét. A történet középpontjában egy vidéki úszócsapat tagjai állnak, akik nagy lendülettel vetik bele magukat a mélységekbe. A darab a fiatalok legsötétebb tapasztalatait, hétköznapi tragédiáit tárja fel, azt a kérdést feszegetve: kik is valójában a gyermekeink. Ezt az előadást november 24-én este 9 órakor láthatják a Desiré nézői a Kosztolányi Dezső Színházban.

A Kultúrbrigád és az Átrium közös produkciója, a Mefisztó, amelyet november 29-én a Jadran színpadon tekinthetnek meg a fesztivál résztvevői, az azonos című Klaus Mann regényen alapszik. Urbán András elrugaszkodási pontként tekintett az eredeti műre, amelyből kiindulva zenés „kortárs kabarét” állított színre, ennek szerves részét képezik az improvizációból született és dokumentarista szövegek, a dalbetétek, valamint Widder Kristóf kifejező koreográfiái is. Alföldi Róbertnek (akinek a Nemzeti Színházban a Mephisto volt az utolsó rendezése) ezúttal a főszerepet magára vállalva teszi ismét vizsgálat tárgyává Klaus Mann regényét, a művészvilágot, a kompromisszumok helyét közéletünkben és mindennapjainkban, s mindebben a saját szerepét. Alföldi mellett öt kiváló színésznő: Hartai Petra, Huzella Júlia, Nagyabonyi Emese, Péterfy Bori és Tornyi Ildikó bizonyít sok-sok szerepben, mint e különös kabarészínház társulatának tagjai.