Átrium: a jelenről és a jövőről


...

Átrium: a jelenről és a jövőről

>>> Az Átrium támogatási rendszerének leírása itt olvasható.

Kedves Közönségünk, Barátaink, Partnereink!

Mi a probléma?

(1) A színházak a törvény alapján 2019-ben szedhették volna össze magáncégektől tao-felajánlásukat a 2018-as jegybevételük 80%-ának erejéig. Így a színházak ennek megfelelően kötöttek szerződéseket, ezzel a bevétellel számolva készítettek üzleti tervet.

(2) Az Országgyűlés november 13-án elfogadta azt a javaslatot, hogy az előadóművészeti szervezetek kikerülnek a taóból, így nem szedhetik be a 2018-as jogosultságnak megfelelő taót.

(3) A fenti, a törvénynek megfelelően tervezett összeg kiesett a színházak költségvetéséből, ami így felborul, és azok az intézmények, amelyek nem, vagy csupán csekély mértékben részesülnek az ezt helyettesíteni ígért, ma még nem definiált feltételek mellett kapható támogatásban, ellehetetlenülhetnek. Eddig semmilyen hivatalos információ nem született arról, hogy ezt pótolják-e vagy sem, illetve ha igen, hogyan, pontosabban kormánytisztviselők nyilatkozata alapján ezt az összeget a színházakra kívánják fordítani, de ennek módjáról, mikéntjéről, összegéről senki nem tud semmit.

Mi a helyzet most?

Bizonytalanság van. Kiszámíthatatlan helyzetbe került rajtunk kívül a Stúdió K, a Rózsavölgyi Szalon, a Játékszín, az Orlai Produkció, a Veres1 Színház, a Szkéné és sok más független színházi, illetve tánctársulat és zenekar. A győri Menház Színpad már be is zárt, hiszen a tevékenysége – mint utólag, visszamenőlegesen kiderült az új törvényi szabályozás szerint – veszteséges volt. A tao összege nélkül szinte minden az. Velük, a törvénymódosítás által veszélybe került szervezetekkel minden tekintetben szolidárisak vagyunk. Ugyanis ami alapján a színházak számoltak, léteztek, működtek, az üzleti tervüket készítették, egy határozattal eltűnt. A finanszírozás jövőbeni módja ismeretlen. Nem tudjuk, születik-e, vagy hogy mikor születik döntés. Azt tudjuk, hogy jelen állapot szerint az a pénz, amire alapozva a 2018-as évet terveztük, 2019-ben nem folyik be a színházhoz. Ez biztos. Vagyis: kizárólag a jegybevétel marad, mint egyetlen bevétel a nem költségvetési (állami illetve önkormányzati) intézmények számára. Ebből azonban nem lehet ma Magyarországon professzionális színházat fenntartani. Ennek alapján – miközben rendületlenül hiszünk abban, hogy a független magyar színházkultúra elpusztítása egészen egyszerűen nem lehet cél, és hogy a tisztességes szakmai munkának nem lehet a jutalma a lefejezés – a végső döntésig átmeneti működési üzemmódba kell kapcsolnunk.

Ez mit jelent?

Nem lesznek új bemutatók, egyes előadások költségeit, amelyek a jegybevételből nem gazdálkodhatók ki, csökkenteni kell, csökkenteni kell az előadásszámokat, és lehet, hogy bizonyos előadásokat le kell venni a repertoárról. Ha ez nem elég, be kell zárni a színházat.

Mit tehetünk?

Segítséget kérünk. Önöktől, nézőinktől, barátainktól, azoktól, akik fontosnak tartják, hogy legyenek olyan előadások, amelyek máshol létre sem jöhetnének.

Hogyan segíthetnek a nézők?

1. Jegyvásárlás. Minden egyes jegy megvásárolása segítség. Néhány előadás egyes árkategóriáit megemeltük, de nem drasztikus mértékben, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minél nagyobb réteg számára továbbra is elérhetőek legyenek ezek a produkciók, hiszen megítélésünk szerint fontosak és értékesek. Vegyenek jegyet maguknak, másoknak. Karácsonyra, születésnapra, évfordulóra, ajándékba mindenkinek. Ha tetszett, hozzák el ismerőseiket, barátaikat, vigyék hírét színházunknak, produkcióinknak!

2. Támogatói jegy. Ha tehetik, váltsanak jegyet emelt áron. 10 és 20 ezer forintos támogatói jegyek állnak rendelkezésre, tetszés szerint bármely még meglévő helyre, amíg a készlet tart. Online is kiválasztható, jegypénztárunkban személyesen is megvásárolható. Támogatói jegy vásárlásával segít az előadások fennmaradásában, fogyókelléktől az izzóig, takarítástól a jegynyomtatásig.

3. Átrium Mecénás Program. Adjanak rendszeres támogatást a színháznak, legyenek fenntartóink! 2000 magánszemély vagy cég havi felajánlása segít fenntartani az Átriumot.

4. Egyszeri támogatás. Ha tehetik, küldjenek közvetlen támogatást a 16200106-11575241 számlaszámra. A kedvezményezett neve: THEA Art Nonprofit Kft., a közleményben, kérjük, tüntessék fel: Átrium támogatás. Amennyiben egy-egy produkció játszását szeretnék jelentősebb összeggel támogatni, kérjük, írjanak a tamogatas@atrium.hu címre, haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot Önökkel.

5. Sorsjegy. Fortuna fokozatú támogatóként adományozzanak sorsjegyet színházunknak. Kaparjunk az Átriumért!

6. 1%. Ajánlják fel adójuk egy százalékát az Átrium szakmai üzemeltetőjének, a THEA Art Nonprofit Kft.-nek! Adószám: 14226238-2-42.

7. Átriumos mörcs*. Az Átriumboltban a színházhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat is vehetnek, kiadványaink vásárlásával is segítenek a fennmaradásunkban. (*mörcs, merchandising: angol kifejezés, olyan termékek, amelyek valami híres dologhoz, képregényhez, filmhez kapcsolódnak)

És még természetesen sok más aprósággal is segíthetnek. Terjesszék műsorunkat, szórólapjainkat, mondják el véleményüket munkatársaiknak, szomszédaiknak, segítsenek szélesíteni közönségbázisunkat. Osszák meg posztjainkat, jöjjenek hozzánk minél többször. Segítségüket, bizalmukat igyekszünk megszolgálni.

Fontosnak tartjuk elmondani, hogy mindezt csak az átmeneti, bizonytalan időre kérjük nézőinktől. Tudjuk, hogy sokan így is erejükön felül támogatják a kultúrát, és nem szeretnénk hosszútávon elvárni, hogy miközben adójukat a kulturális közfeladatok ellátására (is) beszedi az állam, még bennünket is külön kelljen finanszírozni, a színházjegy valódi árán felül, egy teljesen egyenlőtlen versenyben. Amennyiben a kormányzat megnyugtató megoldást talál a finanszírozásra, természetesen nem kérünk azon felül Önöktől. Amennyiben a kormányzat nem hirdet új rendszert, vagy annak a kerete, logikája, szabályozása számunkra az eddigi elérhető keret jelentős csökkentésével vagy megvonásával jár, kénytelenek leszünk bezárni, hiszen a produkcióink más hasonló művészi szinten lévő színházi produkciókkal versenyeznek az Önök figyelméért, és ha azok – gondolunk itt az állami és önkormányzati fenntartású intézményekre – az eddigi fajlagosan 1,5–2-szeres helyett 3-szoros vagy nagyobb bevételből gazdálkodhatnak, nincs esélyünk a versenyben helytállni.

Előzmény:
>>> Amíg lehet