Amíg lehet: adjon egy darabot az Átriumból!


...
Hevér Gábor Az Őrült Nők Ketrece című előadásban – fotó © Szilvás Zoltán

Amíg lehet: adjon egy darabot az Átriumból!

Januári műsorunkat jóval a taótámogatás megszüntetése előtt elkezdtük egyeztetni, így a jelenlegi műsor egyelőre minden tervezett előadást tartalmaz, mert hiszünk abban, hogy születik megoldás az elvont támogatás pótlására. Februárban, ha nem születik döntés az ügyben, már bizonyosan kevesebb előadást tudunk műsorra tűzni, ha egyáltalán még tudunk működni. Kérjük nézőinket, jöjjenek hozzánk, támogassák munkánkat, illetve a hozzánk hasonlóan nehéz helyzetbe került független színházakat. Ez most nem egyszerűen tartalmas kikapcsolódás, hanem komoly társadalmi felelősségvállalás is. Ha még nem láttak valamit, pótolják decemberben és januárban, ajándékozzanak független színházkultúrát és szabad gondolatokat szeretteiknek! Vagyis: adjanak egy darabot az Átriumból!

Az év John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse Chicago című musicaljével kezdődik (január 2–5.), Alföldi Róbert karcos értelmezésében, amely maradandó élményt szerez nézőinek. „A Chicagónak Alföldi rendezésében több rétege van, mint egy leveles tésztának. Úgy meséli el az eredeti történetet, ahogy közben minden aktuális problémára reagál és állásfoglalás közben elgondolkodtat. A »kiszólások« görbe tükrök, de nem csak a nézőtéren ülőknek, hanem az egész társadalomnak: Mitől reméljük a boldogságot? Mit ér a figyelem? Hogyan használnak ki minket és mi hogyan használunk ki másokat? Van-e bennük még emberség? Meglepő a történetmesélés. A Konferanszié átkeretezi a történetet, és az újra és újra ismételt monológ visszhangot ver a nézőben. Alföldi rendezésében a Chicago nem egy könnyű esti szórakozás, hanem egy nagyon intenzív utazás, amelyben a nézőtéren ülők sem csupán szemlélők, hanem részesei a történetnek. Ez a Chicago felkavaró, megrázó és zseniális” – írja az előadásról a moksha.hu cikke.

Ugyancsak több előadásban játsszuk Az Őrült Nők Ketrecét, január 9. és 13. között. A produkció januárban már a 220. előadása körül jár, egyelőre kérdés, hogy lesz-e lehetőség még tovább játszani, hiszen a nagy kiállítású, zene- és tánckart igénylő musicalek műsoron tartása nem oldható meg kizárólag a jegybevételből.

Decemberi bemutatónk, a kiváló szereposztású 12 dühös ember, Reginald Rose zseniális darabja január 6-án délután, 20-án este és 27-én este látható ismét. Ugyancsak háromszor lesz műsoron az alakításáért többszörösen díjazott és sokat méltatott Hernádi Judit főszereplésével A félelem megeszi a lelket, Rainer Werner Fassbinder filmjének színpadi változata, amely magyarországi ősbemutatóként került színházunk repertoárjára. Három alkalommal tűzzük műsorra a hatalom működésének társalgási komédiába bújtatott szatíráját, a BBC legendás vígjátéksorozata nyomán készült válságkomédiát, az Igenis, miniszterelnök úr! című előadást. Yasmina Reza házassági feketekomédiája, Az öldöklés istene és Martin McDonagh testvérháborút ábrázoló sötét vígjátéka, a Vaknyugat két-két alkalommal tekinthető meg januárban. Molnár Ferenc Egy, kettő, három című valós időben játszódó vígjátéka január 16-án, Bodó Viktor és Mózsik Imre kortárs sokműfajú korrupciós bosszúkomédiája, A Krakken művelet pedig január 31-én látható két-két alkalommal.

Az Így szerettek ők című felolvasószínházi sorozat ezúttal Babits Mihály szerelmeit dolgozza fel, a költő szerepében Fekete Ernő lép fel január 15-én. A Pintér Béla és Társulata – amelyet a taóelvonás ugyancsak súlyosan érint, és emiatt a jövőben várhatóan jóval kevesebb alkalommal tud fellépni az Átriumban – ebben a hónapban a Szutyok (7–8.), a Kaisers TV, Ungarn (25–26.) és a Titkaink (28.) című nagysikerű produkciókkal jelentkezik színházunkban.

Krizsó Szilvia interaktív színházi talkshow-ja, a Krizshow ebben a hónapban Csákányi Esztert és Szilágyi Tibort látja vendégül, Pápai Erika és mások közreműködésével. Az előadásra január 18-án kerül sor.

A Mentőcsónak szociális és társadalmi kérdésekről szóló, szolidaritásra és együttműködésre nevelő, ifjúsági előadásai közül ebben a hónapban kétszer látható a mélyszegénység problémáit interaktív társasjáték formájában feldolgozó Szociopoly (7-én és 22-én), egyszer-egyszer a novemberben bemutatott, az együttélés kérdéseit boncolgató Cigány magyar (12.), a hajléktalanok mindennapjainak átélését segítő Cím nélkül (19.) és a fiatalok lehetőségeinek, életkezdésének és társadalmi körülményeinek feldolgozatlanságára reflektáló Megáll az idő (26.).

A túlélésünkhöz nézőinkre nagyobb szükség van, mint valaha. Jöjjenek, nézzenek, szervezzenek csoportos színházlátogatást, vásároljanak támogatói jegyet. Tudjuk: minden egyes jegy megvásárlása, minden egyes támogatásként átutalt összeg az önök bizalmát és segítségét fejezi ki. Igyekszünk megköszönni és meghálálni azzal, hogy úgy dolgozunk, ahogy eddig: szabadon, kérdezve, szórakoztatva, a közös ügyeinkről beszélve. Mert úgy hisszük: valódi, tartalmas, a közönséget komolyan vevő színházat csak így lehet. Amíg lehet.