A szegénység nem bűn. Miért büntessük?


...

A szegénység nem bűn. Miért büntessük?

A STEREO AKT és a Város Mindenkié csoport szeretné játékra invitálni az országgyűlési képviselőket.

Bajkai István országgyűlési képviselő javaslata alapján még az eddiginél is szigorúbb törvényi szabályozással tiltanák a köztéren való életvitelszerű tartózkodást.

Ennek apropóján a STEREO AKT és a Város Mindenkié csoport szeretné játékra invitálni az országgyűlési képviselőket. Közvetlen, informatív és szakmai szervezetek bevonásával szeretnénk párbeszédet kezdeményezni arról, hogy látszat intézkedések helyett hogyan lehetne valódi lépéseket tenni a hajléktalanság égető problémájának megoldására.

Találkozzunk június 22-én pénteken 16 órakor a Nyugati téri aluljáró lépcsőjén, és a STEREO AKT színházi társasjátékának segítségével ismerjük meg Zsófi, Ferenc és József történetét! Akciónk egy stratégiai játék, amelyben három - nemrégiben utcára került - karaktert irányítanak a nézők, döntéseket kell hozniuk a mindennapi dilemmáikban, és hozzásegíteni őket ahhoz, hogy újra legyen hol lakniuk. Aki egy időre a bőrükbe bújik, hamar megérti, hogy akiket az utcán látunk, csak a jéghegy csúcsát jelentik: rengeteg ember küzd lakhatási szegénységgel a legkülönbözőbb okok miatt.

A hajléktalanság problémájának valódi megoldása nem az utcára került emberek üldözése és büntetése, hanem a hajléktalanságot kiváltó és fenntartó szociális és lakáspolitikai tényezők felszámolása lenne, amelyek mindannyiunkat érintenek. Gondoljunk csak a budapesti lakások, szobák bérleti díjaira, amelyek megfizethetetlenek minimálbérből vagy közmunkabérből. Ezt mindenki tapasztalhatja, aki egyedül próbál megélni saját lakástulajdon nélkül.

Célunk, hogy rávilágítsunk, nem azért kell erőnek erejével dolgozni, hogy a közterekről elrejtsük, vagy erőszakkal szállókra, városszéli erdőkbe tessékeljük a fedél nélkül élőket, hanem, hogy legyen hol lakniuk.

Bővebben a Cím Nélkül előadásról itt tájékozódhat.