A Stereo Akt állásfoglalása az Igenis, miniszterelnök úr! előadás pécsi ügyében


...

A Stereo Akt állásfoglalása az Igenis, miniszterelnök úr! előadás pécsi ügyében

A Stereo Akt társulatának közleménye.

Elfogadhatatlannak tartjuk az Átrium produkcióját sújtó esetet, ami a legjobb indulattal is politikailag motivált cenzúrának tudható be, hisz más magyarázatot nem kínál a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. hosszú hallgatása, és a hivatalos, szakmailag kielégítő indoklás elmulasztása, a partner, a produkció és a nézők semmibevétele.
Véleményünk szerint azért nincs hivatalos magyarázat, mert az eset védhetetlen. A jelen esetben nincs az a szakmai szempont, amivel indokolható lenne egy már félig értékesített vendégjáték alkotók tudta nélkül történő, egyoldalú lemondása, majd a hallgatásba burkolózás, amely meghazudtol mindenfajta kollegialitást és szakmaiságot. 
Továbbra is várjuk, hogy a Zsolnay vezetősége érdemben megszólaljon az ügyben, illetve ezúton fejezzük ki szolidaritásunkat az Átrium, a Kultúrbrigád, valamint az Igenis, miniszterelnök úr c. produkció csapata felé, remélhetőleg ehhez a szakmai minimumot jelentő gesztushoz hamarosan a színházi szakma egésze csatlakozni fog, hiszen a következmény nélküliségnek az az eredménye, hogy bármit meg lehet tenni magyarázat nélkül.

(forrás)