A férfi és a női lélek titkának a megfejtése – Ha lenne más is… az Átriumban


...

A férfi és a női lélek titkának a megfejtése – Ha lenne más is… az Átriumban

Ha lenne más is… – A Férfi és A Nő dalban címmel rendhagyó esttel debütál december 28-án az Átriumban a Gubás Gabi–Kamarás Iván páros. Örökzöld slágerek bossa nová-s stílusban, a világirodalom legszebb szerelmes versei és személyes vallomások sűrítménye szerepel a színésznő által kitalált műsorban.

Gubás Gabi: Boldogok lehetünk, ha megtaláljuk a hiányzó felünket

– Az Éjszakai Nesz zenekar szolgáltatja a zenei alapot a Ha lenne más is... avagy A Férfi és A Nő dalban című esthez. Hogyan találtatok egymásra?

– Tíz évvel ezelőtt Pálfy Zsolt énekes-dalszerző-gitáros keresett meg azzal, hogy egy meselemezhez adjam a hangomat Pogány Judittal. A lemez sikerén felbuzdulva kezdtünk koncertezni gyerekeknek. Majd egyszer azzal az ötlettel állt elő Zsolt, hogy mi lenne, ha felnőtteknek is játszanánk. Megmutatott pár latinos, bossa novás számot, amiből összeállítottuk a Szabad-e a tested című első önálló estemet.

– Ennek a kibővítéseként, férfi-nő változataként született meg a Ha lenne más is... közös ested Szabó Győzővel és Kamarás Ivánnal?

– Nem kibővítésről van szó, hanem a latinos hangulatot megtartva egy olyan műsorról, amely a jól ismert Karinthy mondásra épül: „Férfi és nő. Hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar – a férfi nőt – a nő férfit.” Abból indultunk ki, hogy legyen egy férfi partnerem a színpadon, aki éppúgy szeret énekelni, mint én. A férfi és a női lélek titkának a megfejtésére fűztük fel az estét.  Elsőre Szabó Győzőre esett a választásom, akivel egy társulatban játszom a Thália Színházban. Örömmel elvállalta a felkérést, de mivel nehéz egyeztetni minket, másik partnert is kellett találnom. Kamarás Iván személyében olyan társra leltem, aki szintén macsós habitussal rendelkezik, de képes lelkileg lemezteleníteni magát, saját történetekkel fűszerezve elmesélni, milyennek látja magát. Az ABBA, a Beatles, a Police nagyszerű slágereinek bossa novás feldolgozásai mellett magunkról is beszélünk. Az Átrium mint játszóhely alkalmas arra, hogy háttérvetítéssel, látvánnyal színesítsük az estét. Cakó Ferenc homokanimációi az Éjszakai Nesz andalító latinos zenéjére a nyári tengerpartra vetítik a közönséget.

– Milyen rendezőelv mentén kerültek kiválogatásra az örökzöld ABBA, Queen,  Beatles slágerek, versek, személyes vallomások?

– B. Török Fruzsina dramaturg segítségével választottuk ki a műsorban elhangzó verseket, József Attilától Kányádi Sándoron át Nagy Lászlóig. A „mi határoz meg engem nőként?” nyomvonalon elindulva egy gyönyörű szép Nagy László verssel felelek a szerelemre, amit egy Pálfy Zsolt-féle átdolgozás követ. Arra fut ki a történet, hogy nem az a fontos, hogy teljesen megértsük egymást, hanem hogy teljes szívből szeressük a másikat. Akkor lehetünk boldogok, ha megtaláljuk a hiányzó felünket. Kányádi nyomán a három típusú férfi-nő kapcsolatot is elemzem. Az egyik elvesz belőled, a másik nem vesz el, de nem is ad hozzád, a harmadik kiegészít.  Mindháromban volt már részem. Ahhoz, hogy megtaláld azt az embert, aki kiegészít téged, nagyon kell ismerned önmagad. Tudnod kell definiálni, hogy mi hiányzik belőled, mit keresel a másikban.

– Kamarás Ivánnal ez az első közös munkátok. Egy korosztályhoz tartoztok, mégis elkerültétek egymást.

– Azt leszámítva, hogy egy kollégiumba jártunk, még soha nem dolgoztunk együtt. Utólag raktam össze, hogy valójában Ivánnak és Győzőnek köszönhetem a páromat. Egy baleset következtében műteni akartak, de én inkább az alternatív gyógyászathoz folyamodtam. Ők ajánlották nekem Attl Attila természetgyógyászt, akiben rátaláltam a hiányzó felemre, a férjemre, a gyerekeim apjára.

Kamarás Iván: A férfi és a női lelket elevenítjük meg

A nemzedéke szívtiprójaként számon tartott színész már a Strangers in the night – Sinatra és kortársai című nagy sikerű koncertjével is bizonyította romantikus lelkületét.

– Hogyan jött az ötlet, hogy Frank Sinatra világában kalandozzál?

– Először tíz évvel ezelőtt merült fel egy swing-jazz koncert ötlete, amiben nem csak énekelek, de gitározom is. Végül tavaly nyáron vágtunk bele, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében. Egyszeri kísérletnek szántuk, de annyi felkérést kaptunk, hogy lassan bejárjuk vele az egész országot. Kezdetben big band felállásban gondolkodtam, de az rendkívül költséges és nehezen utaztatható lett volna, mégis részben mégis megvalósult. A produkció három formában is létezik, duó, trió és zenekaros változatban, így nagyon sok helyre el tudjuk vinni. A koncerten olyan klasszikusok csendülnek fel, mint a My Way, a Fly Me To The Moon, vagy a címadó Strangers In The Night.

– Sokféleképpen feldolgozták már a férfi-nő kapcsolatot dalban, versben. Mitől lesz más a közös zenés-irodalmi est Gubás Gabival?

– Az örök kérdést, a két nem kapcsolatát, a férfi és a női lelket elevenítjük meg dalokon és irodalmi részleteken keresztül. A Queen We Will Rock You-jától a Police Every Breath You Take számán át a Beatles Michelle-jéig számos örökzöld slágert énekelünk majd a decemberi előadáson.

– A Sinatra-koncerthez hasonlóan itt is mesélsz magadról két szám között. Milyen történeteket fogsz megosztani a közönséggel?

– A swing-jazz koncertemen nem előre megírt szöveget mondok a dalok között, mindig az adott helyszínhez, városhoz kapcsolódóan sztorizgatok. A Ha lenne más is... esetében Gabi kérdez pár anekdota, aforizma vagy aranyköpés közben, ami egy jó alap és kiindulópont. Belső interjút készít velem akár váratlan kérdésekkel, amelyekbe beleszőhetem a saját sztorijaimat, miközben a dalok és a versek is mesélnek rólam, rólunk.

Szentgyörgyi Rita

A Ha lenne más is... című előadás december 27-én látható az Átriumban.

Online jegyvásárlás

A Ha lenne más is c. előadás támogatója az Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány.