125. Igenis, miniszterelnök úr


...
Alföldi Róbert, Hevér Gábor - fotó © Mészáros Caba

125. Igenis, miniszterelnök úr

A történet a brit miniszterelnök egy napját meséli el, amiben belpolitikai válsággal, világpolitikai krízissel, globális kihívásokkal, pénzügyi katasztrófával, a brit népakarattal és az ebédmenüvel is meg kell küzdenie. A 2015-ös szegedi THEALTER közönségdíját elnyerő előadás a bemutatása óta folyamatosan repertoáron szerepel, és több vidéki városban – például Kecskeméten, Komlón, Pakson, Budaörsön –, illetve a határon túl Aradon is láthatta a közönség, Gödöllőre pedig háromszor is ellátogatott a társulat.

Nagy port kavart 2018 áprilisában, amikor a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. indoklás nélkül lemondta az előadás Pécsre, a Kodály Központba meghirdetett vendégjátékát, amire már majdnem minden jegy elkelt, de az érdeklődők néhány kilométerrel odébb, Szigetváron pótolhatták az élményt a gyorsan pótlólag kitűzött dupla előadás egyikén.

Az öt év alatt sok közéleti kérdés formálta a BBC 1980-as években műsorra tűzött, világhírű britcom sorozata alapján készült előadást, de számos alkalommal maga a közélet adott új értelmet egyes mondatoknak. Az egyik legnagyobb változást maga a brexit indukálta a darabban, amiben eredetileg a brit miniszterelnök éppen az Európai Unió soros elnöke, Nagy-Britannia pedig még az Európai Unió rendes tagja volt.

Az eredeti szereposztás mellé, amiben Alföldi Róbert és Hevér Gábor mellett Parti Nóra, Ficza István és Némedi Árpád szerepelt, az évek során csatlakozott Szatory Dávid és Marton Róbert is, egyetlen alkalommal pedig a rendező, Znamenák István játszotta el a kumrán nagykövet szerepét. A százhuszonöt előadást több mint negyvenezer néző látta.