Opera Amorale


...

AZ A. E. BIZOTTSÁG DALAINAK FELHASZNÁLÁSÁVAL GERGYE KRISZTIÁN:

Opera Amorale

zenés színház

opera_amorale_m1

A 80-as évek népszerű underground együttese – az A(lbert) E(instein) Bizottság – egy olyan kulturális referencia, amely műfajtól függetlenül a művészet totális szabadságát példázza. Az adott társadalmi, politikai vagy kultúrpolitikai közegre reflektáló tartalmon túl az emberi identitás szélsőségeit és/vagy közhelyeit felmutató „szabadidő-zenei“ együttes két legendás LP kiadványa – a „Kalandra fel!“ és a „Jégkrémbalett“ – mai napig érvényes életérzést és szellemi tartalmat közvetít. Gergye Krisztián (nem csak tánc) Társulata minden túlzás nélkül maximális tisztelettel viszonyul az A.E. Bizottság 80-as években véghezvitt „szabadságharcához“, és kulturális örökségnek tekinti az általuk képviselt szabad szellemiséget.

Akik Énekelnek:
Philipp György karmester, de mostanában sokat foglalkozik operarendezéssel, mely jelenleg kiüresedett területnek számít Magyarországon. Hobbiénekes, és átiratokat készít zenekaroknak, kórusoknak. (egyben a darabban zenei szerkeszt, hangszerel, vezényel, zenél)

Szakács Ildikó: a Magyar Állami Operaházban Erkel: Hunyadi László című operájában Gara Mária, nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Operaház Erkel: István király c. operájában Zolna szerepét énekli ...

Murányi Márta kórus- és szólóénekes, több darabban közreműködik az Örkény, a Nemzeti, és a Vígszínházban. 2011 óta harmonikázik és énekel a HANEM zenekarban.

Dezső Sára kórusénekesként a Purcell korus tagja, kisegít számos énekegyüttesben és a Magyar Rádió Énekkarában is énekel. Szólistaként állandó partnere az UMZE-nak, az Amadinda ütőegyüttesnek, a Szent Efrém férfikarnak, kortárs és régi zenei társulásoknak, alternatív színházi produkcióban közreműködik

Varga Donát jelenleg a Magyar Rádió Énekkarának tagja. Tavaly szerepelt a Philipp György által rendezett Bastien és Bastienne című operában, és Tamino szerepét énekelte a Nemzeti Filharmonikusok Varázsfuvola előadásában.

Mikecz Kornél A Zeneakadémia befejezése után változatos színpadi munkák következtek életében, a musicaltől az ifjúsági előadásokon át kortárs zeneszerzők műveinek interpretálásán át. Jelenleg az Á la cart és a Moltopera operatársulat állandó tagja. Játszott a Nemzeti Színház Magyar ünnep c. előadásában, a Philipp György rendezte Bastien és Bastienne-ben, és a Fischer Iván-féle Figaro házasságában a MÜPÁ-ban.

Akik Zenélnek:
Bartek Zsolt (fúvós hangszerek): 2007-ben diplomázott a Zeneakadémián. A Mezítlábas zenészek és a THReNSeMBle nevű kamaraegyüttesek tagja. Játszik a Katona József Színházban, az Örkény Színházban, és a Bandy-lányok c. produkcióban. A Gödöllői Szimfonikus Zenekarral koncertezik, novemberben szóló koncertje lesz velük.

Háry Péter (cselló): a Zuglói Filharmónia szólamvezetője, korábban játszott a Fesztiválzenekarral és a Budafoki Dohnányi Zenakarral is. Tagja a Trio Inception nevű kamarazenekarnak. Részt vett a Philipp György rendezte Noé bárkája c. operaelőadásban.

Fábry Boglárka (ütős hangszerek): A Concerto Budapest zenekar tagja, tanít a Szent István Konzervatóriumban és a Debreceni Főiskolán. Aktív szerepelője a budapesti zenei életnek, játszik többek között a Fesztiválzenekarban. A Nemzeti Színház Holdbeli csónakos, ill. az Örkény Színház Hülyéje című előadásainak közreműködője.

Szalay Tamás Géza (bőgő): A Zeneakadémián jazz nagybőgő szakra járt, dolgozott Grandpierre Atillával, Müller Péter Sziámival, Juhász Zsolttal a Duna Táncműhelyben. Zenekarai: Szűkített Kvartett, Cirkusz-Ka, Kaldera, Animal Shaped Piano, Takáts Eszter akusztikus trió.

És persze a Philipp György is.

Szerepelnek:
Szalontay Tünde: a Pintér Béla és Társulatának tagja, előadásainak állandó szereplője, játszik a Scallabouche Társulat előadásaiban.

Tárnok Marica: Elsősorban bábszínész. Játszott a legendás Független Színpadon, Ruszt József Rómeó és Júliájának emlékezetes dajkája volt. A független társulatok közül Ágens és a Közép-Európa Táncszínház előadásaiban tűnt fel, illetve közel tíz éve Gergye Krisztián állandó alkotótársa, darabjainak emblematikus előadója.

Táncolnak:
Lőrinc Katalin: táncművész, táncpedagógus, tánc szakíró. Volt a svéd Cullberg Balett és a bécsi Tanztheater Wien szólistája, a Pécsi Balett táncművésze. Tanít minden fontosabb hazai tánciskolában és a nagyobb társulatoknál. Független színházi előadások táncosa, dolgozott többek között Horváth Csabával és Frenák Pállal, az utóbbi években Gergye Krisztián előadásainak visszatérő táncművésze.

Barabás Anita, Hoffmann Adrienn, Ruzsom Mátyás
Fejes Ádám vezette MU TERMINÁL Társulat tagjai, rendszeres együttműködő partnerei a Gergye Krisztián társulatának.
És Persze Gergye Krisztián is táncol.

Az előadásban a A.E.Bizottság tánczenekar életben maradt tagjai nem vesznek részt, az előadásért semmiféle felelősséget nem vállalnak, csak örülnek valószínűen. (Lehet, hogy van, aki nem örül, viszont ez meg mindig így van, hogy semmi sincs, ami mindenkinek tetszik, de az is igaz, hogy mindenben lehet valami ami valakinek tetszik!)”  Wahorn Airport

Időtartam:

90 perc
Disclaimer:

A Jégkrémbalett és a Kalandra fel! című albumok dalainak felhasználásával.

Galéria