Marslakók


...

A REFCOO ELŐADÁSA:

Marslakók

tudományos talkshow

...

tudományos talkshow – a RefCOO produkciója
házigazda: Vecsei H Miklós

„... a történet igazi marslakókról szól. Azokról, akik a 20. század első felében beszivárogtak a világ legjobb egyetemeire és kutatóintézeteibe; pontosabban arról az előőrsükről, amelyik bolygónkon első bázisukat létrehozta. Azon buktak le, hogy - bármilyen soká gyakorolták is egyetlen földi nyelvet sem tudtak idegen akcentus nélkül beszélni. Volt egy ügyes trükkjük erre is: magyar emigránsoknak álcázták magukat, hiszen köztudott, hogy a magyarok beszédének van ez a furcsa sajátossága.” (Leon Lederman)

Marslakók tudománynépszerűsítő beszélgetéssorozat. Vecsei H Miklós kérdez külföldön dolgozó és nemzetközileg elismert magyar kutatókat. Tudományos munkásságuk mellett a beszélgetés be kívánja mutatni a meghívottak kutatói karakterét. Vajon kiből lesz nemzetközi karriert befutó szakember? Ki vagy mi segítette őket pályafutásuk során? Hogy változott meg a világról alkotott képük?

Marslakóinktól kérdezni is lehet. A kérdéseket Facebook vagy Messenger segítségével lehet elküldeni a RefCOO Kutatőműhelynek (ide kattintva is)!

 

S02E01: Ferber Katalin

Ferber Katalin, közgazdász, csaknem két évtizedig tanított a legnevesebb japán egyetemeken. Összehasonlító gazdaságtörténeti vizsgálataiban Japánt és Közép-Európát vizsgálta. Könyveiben bemutatja a japán társadalom árnyoldalait is. Tudományos tevékenysége mellett szépirodalmi folyóiratokban jelentek meg novellái.

Korábbi vendégek:

S01E04: Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, a „flow-élmény” kutatója. Azt az állapotot kereste és kutatta, amiben az ember „kikapcsol”, magas szinten koncentrál és elfelejti a körülötte lévő világot. Ezt az állapotot nevezte el „flow”-nak, ezen a címen jelent meg a könyve is, amellyel világhírűvé vált. Emellett számos könyve jelent meg magyar és angol nyelven. Munkásságát Magyarországon is számos díjjal, például Széchenyi-díjjal és Prima Primissima-díjjal tüntették ki.

S01E03: Bánffy Eszter
Bánffy Eszter régész, a Német Régészeti Intézet frankfurti igazgatója, a British Academy levelező tagja újkőkorral és rézkorral foglalkozik. Alsónyék-bátaszéki ásatását, ahonnan több mint egymillió lelet került elő, a világ tíz legjobb régészeti projektje közé választották 2018-ban.

S01E02: Márka Szabolcs
A Columbia Egyetem asztrofizikusa, a tudományok „egyik Szent Grálja,” a gravitációs hullámok magyar kutatója. Kiemelkedő szerepe volt a 2017-ben Nobel-díjjal jutalmazott vállalkozásban, amelyik száz év várakozás után igazolni tudta Einstein elméletét a hullámok létezéséről.

S01E01: Barabási Albert-László:
Első „marslakónk” Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató, tudományos bestseller író, a Behálózva és A képlet című könyvek szerzője.

Időtartam:

szünet nélkül 90 perc