Így szerettek ők – Márai Sándor


...

NYÁRY KRISZTIÁN KÖNYVE ALAPJÁN:

Így szerettek ők – Márai Sándor

felolvasás

„Az ünnepekre hozzánk került kölcsönbe egy hazátlan dakszli is; torz formáiban graciózus kis dög. Az ünnep elmúlt, és Lolával megállapítjuk, hogy szép volt: lakásunk ugyan nincs, gyerekünk nincs, s mégis, minden egészen olyan volt, mintha igazi lenne. Kölcsönlakásban, kölcsöngyerekkel, kölcsönkutyával is megtörtént minden, volt csingilingi és mennyből az angyal, bejglivel és pulykával. Módszere van az életnek.” (Márai Sándor)

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a második évadban a Eötvös Lóránd Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készíti el az egyes előadások szövegkönyvét. A második évad második részében nem csak feleségéhez, de Tolnay Klárihoz és Mezei Máriához fűződő viszonya is kiderül Márai Sándornak.

„2017 nyarán megemlítettem a Kultúrbrigád általam régóta ismert tagjainak, hogy a szegedi REÖK Palotában elkészítettem egy sorozatot, Nyáry Krisztián: Így szerettek ők című kötete alapján. Szegedi bölcsészhallgatók segítségével nézhettem bele az eredeti dokumentumok sokaságába, és alakítottam ki a felolvasóestek szövegkönyvét.
Szerettem volna, ha esetleg a 2018/19-es évadban az Átrium is műsorára tűzi. A színház vezetése azonban azt mondta: »Ez nekünk most kell!« – és elindult a tavalyi évadban az Így szerettek ők Átrium-változata. Az első előadásra három héttel előre elkeltek a jegyek. Kiváló kollégáink elevenítették meg a sorozat szereplőinek alakjait: Fehér Balázs Benő, Gyabronka József, Hajduk Károly, Horváth Julianna, Herczeg Adrienn, Kerekes Viktória, Koltai Róbert, Kovács Máté, Kőszegi Ákos, Kurta Niké, Lovas Rozi, Märcz Fruzsina, Nyáry Krisztián, Palugyai Sári, Scherer Péter, Sütő András, Szatory Dávid, Szilágyi Csenge, Takács Katalin, Trokán Nóra, Varga Fekete Kinga. Májusban aztán a sikerre tekintettel négy író, költő szerelmi bonyodalmait ismételte meg a színház. Felbátorodtunk! – valljuk meg.
Következzen ebben az évadban a folytatás! Így szerettek ők 2.: Molnár Ferenc, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Márai Sándor, József Attila, Ady Endre, Csáth Géza.
Várjuk Önöket szeretettel!
Réczei Tamás és a közreműködők”

Időtartam:

60 perc


Szereplők

Márai Sándor Bálint András
a fiatal Márai Sándor Krausz Gergő
Matzner Lola Moldvai Kiss Andrea
Mezei Mária Radnay Csilla


Rendező Réczei Tamás

Galéria


Kapcsolódó hírek

Márai, Matzner, Mezei, Tolnay – újra Így szerettek ők az Átriumban 2018-11-21 10:44:34

2018 krónikája 2019-01-07 23:14:18