Így szerettek ők – József Attila II.


...

NYÁRY KRISZTIÁN KÖNYVE ALAPJÁN:

Így szerettek ők – József Attila II.

felolvasószínház Nyáry Krisztián kötete nyomán

...

Azon a bizonyos december 3-án az akkor már súlyos pszichés betegségekkel küzdő költő délelőtt Balatonszárszón pihent, megebédelt, majd újságot olvasott. Délután még krumplit vásárolt Jolánnal, majd sétálni indult. Korán sötétedett. 
A jegyzőkönyv szerint átbújt a sorompón, majd megpróbált átcsúszni egy tehervonat alatt. 19 óra 36 perckor a vagonok meglódultak, József Attila pedig a kerekek alá került. Nem volt esélye a túlélésre. Egy szemtanú évtizedekkel később balesetről beszélt, az oda siető orvos viszont állította, neki az esetet látó gyerekek azt mondták, József Attila idegesen téblábolt, majd mikor elindult a vonat, a kerekek elé feküdt. 

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a második évadban a Eötvös Lóránd Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készíti el az egyes előadások szövegkönyvét.

„2017 nyarán megemlítettem a Kultúrbrigád általam régóta ismert tagjainak, hogy a szegedi REÖK Palotában elkészítettem egy sorozatot, Nyáry Krisztián: Így szerettek ők című kötete alapján. Szegedi bölcsészhallgatók segítségével nézhettem bele az eredeti dokumentumok sokaságába, és alakítottam ki a felolvasóestek szövegkönyvét.
Szerettem volna, ha esetleg a 2018/19-es évadban az Átrium is műsorára tűzi. A színház vezetése azonban azt mondta: »Ez nekünk most kell!« – és elindult a tavalyi évadban az Így szerettek ők Átrium-változata. Az első előadásra három héttel előre elkeltek a jegyek. Kiváló kollégáink elevenítették meg a sorozat szereplőinek alakjait: Fehér Balázs Benő, Gyabronka József, Hajduk Károly, Horváth Julianna, Herczeg Adrienn, Kerekes Viktória, Koltai Róbert, Kovács Máté, Kőszegi Ákos, Kurta Niké, Lovas Rozi, Märcz Fruzsina, Nyáry Krisztián, Palugyai Sári, Scherer Péter, Sütő András, Szatory Dávid, Szilágyi Csenge, Takács Katalin, Trokán Nóra, Varga Fekete Kinga. Májusban aztán a sikerre tekintettel négy író, költő szerelmi bonyodalmait ismételte meg a színház. Felbátorodtunk! – valljuk meg.
Következzen ebben az évadban a folytatás! Így szerettek ők 2.: Molnár Ferenc, Babits Mihály, Krúdy Gyula, Márai Sándor, József Attila, Ady Endre, Csáth Géza.
Várjuk Önöket szeretettel!
Réczei Tamás és a közreműködők”

Korhatár:

16 év

Időtartam:

100 perc


Szereplők

József Attila Fehér Balázs Benő
Vágó Márta Döbrösi Laura

közreműködik Márkos Albert

Fény Rigó Péter
Hang Molnár Zoltán
Asszisztens Almay Zsófia

Rendező Réczei Tamás

Galéria


Kritikák, sajtó

Sajtó

„Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén” (rockstar.hu, 2018. november)

Kapcsolódó hírek

Márai, Matzner, Mezei, Tolnay – újra Így szerettek ők az Átriumban 2018-11-21 10:44:34

Így szerettek ők - decemberi felolvasószínházi est az Átriumban 2018-12-03 22:38:03

2018 krónikája 2019-01-07 23:14:18

Nyúlon innen, nyúlon túl – itt az Átrium májusi műsora! 2019-03-22 12:48:58

Technikai okok miatt elmaradnak az Így szerettek ők előadások! 2019-05-08 13:22:38