...

3.000 Ft

Tasnádi István és Jeli Viktória, Hajós Zsuzsa és Kárpáti István, Gyulay Eszter, Kovács Krisztián és Scherer Péter valamint Pass Andrea ifjúsági darabjai fiatalokról nem csak fiataloknak.

Jeli Viktória–Tasnádi István: kettős:játék
Hajós Zsuzsa–Kárpáti István: Szélben szállók
Gyulay Eszter–Kovács Krisztián–Scherer Péter: A gyáva
Pass Andrea: Újvilág

Az Olvasópróba sorozat második kötete – a hazai könyvkiadásban elsőként – olyan darabokat gyűjtött össze, amelyek eredendően a gyerekkorból már kinőtt, ám még a felnőttkor előtt álló fiatalok számára készültek. Szerzőik otthonosan mozognak a tizenévesek világában, pontosan értik problémáikat, és hitelesen beszélik nyelvüket. Ezáltal képesek megragadni valami lényegit a mai kamaszokat feszítő kérdésekből úgy, hogy az a felnőtteket is érdekelje.

A kötet első darabja, Jeli Viktória és Tasnádi István közös munkája valójában két egyenrangú, önállóan is olvasható dráma. Így fogta fel ezt az ősbemutató is: a nézők a párhuzamosan futó történetek közül véletlenszerűen vagy csak a fiúét, vagy csak a lányét követhetik végig – egészen addig, amíg egybeér a két történet, és a nézők két csoportja is találkozik. Az olvasó azonban, szemben az előadás nézőjével, megismerheti mindkét történetet, és még az a lehetősége is megvan, hogy – újraolvasva a darabot – a valóság és a virtualitás egyre bonyolultabb szövevényét fedezze fel benne.

A kötet következő darabja, a Szélben szállók igazi különlegesség: először jelenik meg ugyanis könyvben színházi nevelési előadás szövege. A műfaj legfőbb jellemzője, hogy szerves dramaturgiai egységet képeznek benne a színházi jelenetek és a feldolgozó részek. A színészi improvizációkból születő darabot a rendező Kárpáti István és a színész-drámatanár Hajós Zsuzsa öntötte végső formába.

Ugyancsak nagy szerepet kapott a színészi improvizáció a Nézőművészeti Kft. és a MaNNa közös produkciójában. A gyávavégső változatát Gyulay Eszter gyúrta össze a próbák során születő szövegekből, illetve Gáll Szabolcs Balázs könyvéből. A darab középpontjában egy drogos fiú története áll, amely a könnyű drogoktól vezet „a medence alján” át a kilábalásig.

Párhuzamos világok záró darabja abban az évben (1999 első felében) játszódik, amikor nagy valószínűséggel éppen csak megszülettek azok a fiatalok, akiknek készült a Mentőcsónak előadása. Az Újvilág egy szélsőséges mozgalom születésének történetét mondja el, emberi és gondolkodásbeli eredőit keresi. De nemcsak a tizenévesekről, hanem rólunk is szól: egy nemzedék kudarcáról és az utánuk jövők kételyeiről és útkereséséről.

Ára: 3000 forint (nem helyszíni átvétel esetén + postaköltség)

Megrendelés:

Megrendelő adatai:

Szállítási adatok:

Számlázási adatok: